Deu anys de cinema i muntanya a la capital mallorquina

L’edició d’enguany inclou la projecció de quinze films, un concert de muntanya i el certamen de curtmetratges i audiovisuals

Deu anys de cinema  I muntanya a la  Capital mallorquina
3 min

Setanta-sis pel·lícules de devuit països diferents i 14.000 espectadors és el balanç de nou anys d’activitat de la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma. Enguany, l’esdeveniment compleix una dècada i ho fa amb la projecció de quinze films, la presència de més protagonistes del món de l’escalada, la muntanya i les expedicions, i l’estrena de noves activitats, com un concert de muntanya i la primera edició del Certamen de curtmetratges i audiovisuals de muntanya i natura.

El diari ARA Balears és, per primera vegada, mitjà col·laborador de la mostra. Amb motiu d’aquesta edició d’aniversari, l’ARA Balears publica aquest especial sobre el cinema de muntanya, que inclou un recorregut per la trajectòria de la mostra, ressenyes sobre les projeccions més destacades i entrevistes a alguns dels convidats.

Aquesta edició disposarà de quatre espais de projecció diferent -Es Baluard, teatre municipal Xesc Forteza, teatre municipal Catalina Valls i teatre Principal-, i s’espera que hi assistiran més de dos mil espectadors. “Per tant, l’evolució de la Mostra no pot ser més que molt positiva”, valoren Bartomeu Tomàs i Ferran Tolosa, coordinadors de la Mostra.

La Mostra va néixer el 2010 com un cicle de cinema de muntanya i medi ambient, iniciativa de Ferran Tolosa, en què es projectaren sis pel·lícules en un sol espai durant quatre sessions. L’any 2014, s’estrenà la primera edició organitzada per NAT Projectes, una empresa de gestió cultural en mans de Bartomeu Tomàs, que s’ha encarregat de tirar-la endavant fins avui. “La Mostra ja és un projecte consolidat, en què creim profundament i que volem continuar potenciant amb la programació de nous formats i plantejant-nos nous reptes”, afirmen Tomàs i Tolosa.

En aquesta edició tornaran a participar-hi diferents professionals relacionats amb el cinema i la natura, com és el cas del cineasta Toni Escandell, els germans escaladors Iker i Eneko Pou i la escaladora Sílvia Vidal. Vidal presentarà el film Alaska. Paret de Xanadú. Nova via “Un pas més”, que recull la seva experiència escalant aquesta paret, ubicada en una vall remota d’Alaska. Aquesta expedició va portar a l’escaladora catalana a passar 36 dies carregant un equipament de 156 kg; viure 17 dies vivint a la paret; estar 54 dies incomunicada, sense ràdio ni telèfon. Una experiència de solitud enmig d’una natura salvatge, que li va despertar pors, incerteses i també felicitat; moments bons i també difícils. La sessió està emmarcada en els actes del Dia internacional de les dones.

Una altra de les novetats d’enguany és el Concert de Muntanya, que es dividirà en dues parts. La primera anirà a càrrec del pianista Tomeu Moll-Mas, que interpretarà peces de Messiaen, Severac i Mussorgski, i la segona part serà a càrrec de l’Orfeó de la Universitat de les Illes Balears, que interpretarà un repertori de cançons populars de muntanya sota la direcció de Concepció Oliver i amb la música Maria Antònia Gomis al piano.

A més, amb motiu de l’aniversari de la Mostra, s’ha convocat per primer cop un certamen de curtmetratges i audiovisuals de muntanya i natura, que té la voluntat de difondre i fomentar la realització de documentals de curta durada i altres materials audiovisuals en què la natura i la muntanya són protagonistes. El jurat seleccionarà un màxim de tres treballs, que rebran un premi de reconeixement i seran projectats a la Mostra.

Els organitzadors expliquen que la Mostra, a més d’apropar al públic el millor cinema de muntanya, també té la voluntat de contribuir a la sensibilització per a la conservació de la natura. “La fragilitat ecològica d’aquests espais és gran i la pressió humana que reben, sovint és excessiva. Per tant, l’ús públic respectuós dels espais naturals és la millor garantia de la seva conservació, a més de les espècies animals i vegetals que hi viuen”, defensen Tomàs i Tolosa.

L’accés a les projeccions és gratuïta, i els organitzadors expliquen que “des del començament optàrem per la gratuïtat de les projeccions i això només és possible si aconseguim els patrocinis necessaris, tant d’institucions públiques com del sector privat”. “Mai no és fàcil d’aconseguir finançament per dur a terme projectes culturals, però la qualitat de la programació i la gran acceptació per part del públic són valors que ajuden”, afegeixen.

La Mostra de Cinema de Muntanya de Palma és un esdeveniment ineludible per als amants de la muntanya i la natura a Mallorca. La programació de la Mostra es basa en tres eixos: les produccions internacionals, els films d’expedicions realitzades per equips de Mallorca arreu del món i les pel·lícules amb interès documental i/o històric, de l’illa i també d’altres indrets.

stats