Dos de cada deu menors d'entre 12 i 13 anys han begut alcohol l'últim mes

Més de la meitat consideren senzill aconseguir begudes alcohòliques

ARA
3 min
L'abús de l'alcohol acostuma a ser la porta d'entrada a una addicció de molts joves.

BarcelonaFa gairebé trenta anys que a l'Estat l'edat mitjana en què es tasta l'alcohol per primera vegada voreja els 16 anys. Tot i això, la Monografia sobre l'alcohol 2024, que ha publicat aquest dijous el ministeri de Sanitat, mostra com alguns menors són molt més prematurs a l'hora de començar a beure alcohol. Segons l'estudi, un 21,5% dels menors d'entre 12 i 13 anys han consumit alcohol en l'últim mes. El percentatge puja si parlem dels que n'han consumit durant l'últim any (30,6%) o alguna vegada (34,6%).

Aquestes dades destapen, un cop més, la facilitat amb què els menors tenen accés a les begudes alcohòliques. De fet, més de la meitat dels alumnes de primer i segon d'ESO que han participat en l'informe creuen que els seria senzill aconseguir alcohol, una percepció que tenen el 90% dels adolescents d'entre 14 i 18 anys. D'aquesta mateixa franja, tres de cada quatre joves admeten que han pres alcohol durant l'últim any, i més de la meitat l'últim mes. Encara en aquesta etapa, hi ha una lleugera diferència en el consum entre nois i noies, ja que entre elles és una mica més freqüent.

El ministeri ha assenyalat la preocupació no només per l'extensió del consum, sinó també per pràctiques de risc com el consum intensiu. Entre els més joves (12-13 anys), un 8,3% afirmen que han fet botelló durant l'últim any, i un 5,8% que s'han emborratxat. Pel que fa als adolescents d'entre 14 i 18 anys, un 19,7% han fet botelló l'últim mes, el 20,8% s'han emborratxat i un 28,2% admeten algun consum intensiu o binge drinking (la pràctica de beure molt d'alcohol en molt poca estona).

Segons conclou el ministeri a partir de l'informe, aquestes dades de consum van associades a una baixa percepció del risc que suposa i a la facilitat per aconseguir begudes alcohòliques, un fet que pretén mitigar amb l'avantprojecte de la nova llei d’alcohol i menors que ha aprovat el consell de ministres aquesta mateixa setmana. Malgrat tot, la freqüència de consum d'alcohol entre els adolescents ha anat baixant des del 2012.

Consum entre adults

L'informe fet públic aquest dijous també confirma que el consum d'alcohol entre la població general està àmpliament estès. Entre els 15 i 64 anys, un 76,4% n'han pres l'últim any i un 64,5% l'últim mes. El mateix informe exposa que un 9% admeten un consum diari durant l'últim mes, una tendència que ha anat a la baixa en els últims trenta anys.

Segons les dades del monogràfic, a Espanya el consum és més freqüent entre els homes que entre les dones, augmenta amb el nivell educatiu i descendeix a partir de la franja de 25-34 anys.

Més de 5.000 milions de litres en un any

L'informe destaca com un 6% de persones d'entre 15 i 64 anys podrien tenir un consum de risc. De fet, actualment a Catalunya l'alcohol és el primer motiu de demanda a la xarxa d'addiccions. Es tracta de la substància que porta més persones a buscar ajuda professional, per davant de la cocaïna, l'heroïna i el cànnabis. Continuant amb els riscos associats a l'alcohol, l'informe del ministeri assenyala que 13.887 morts a Espanya el 2021 van ser atribuïbles a l'alcohol, la majoria per càncer o malalties digestives.

Una altra manera per recomptar el consum d'alcohol és fixar-se en la recaptació d'Hisenda, però cal tenir en compte que aquestes dades també inclouen turistes i no residents que hagin comprat begudes alcohòliques durant la seva estada. Les dades de l'Agència Tributària assenyalen una tendència a l'alça de la venda d'aquestes begudes des del 2015. El 2022 se'n van vendre 5.764 milions de litres i va suposar la xifra màxima de recaptació a través d'impostos a l'alcohol. Amb un 70%, la cervesa continua sent la beguda alcohòlica més venuda a Espanya. També és la que aporta més quantitat d'alcohol pur per càpita, seguida del vi.

stats