Societat 26/09/2024

La vacunació contra la bronquiolitis comença l'1 d'octubre

La immunització redueix en un 80% les hospitalitzacions i els ingressos de nadons en Unitats de Vigilància Intensiva

ARA Balears
2 min
vacunació d'una nena

PalmaEls centres de salut i hospitals començaran l'1 d'octubre la campanya per immunitzar contra el virus respiratori sincitial (VRS), que és la principal causa de bronquiolitis en els infants i també és el responsable de l'ingrés hospitalari o en vigilància intensiva de la població infantil. En aquest sentit, la Conselleria de Salut ha fet una crida a totes les famílies perquè immunitzin els nounats i lactants menors de sis mesos abans d'iniciar-se la temporada epidèmica del virus, ja que existeix una relació entre la seva administració i el descens dels ingressos hospitalaris per bronquiolitis. De fet, s'ha evidenciat que l'administració d'aquesta immunització, iniciada en la passada temporada en tota Espanya, redueix en un 80% les hospitalitzacions i els ingressos de nadons en Unitats de Vigilància Intensiva.

La població diana són els nins nascuts entre l'1 d'abril de 2024 i el 31 de març de 2025, independentment de si tenen o no factors de risc. Els centres de salut realitzen la captació activa de tots els nascuts entre l'1 d'abril i el 30 de setembre contactant amb les famílies. També es pot demanar cita amb la consulta d'infermeria pediàtrica per mitjà del telèfon d'Infosalut Connecta (971 220 000). Els nadons que neixin a partir de l'1 d'octubre seran immunitzats directament als hospitals abans de rebre l'alta hospitalària.

El 82% de la població diana

Durant la campanya 2023-2024 es van administrar un total de 7.264 immunitzacions el 82% de la població diana. El VRS que circula habitualment entre els mesos d'octubre i març és un patogen contagiós que afecta fonamentalment lactants menors d'un any i sol ser la principal causa d'infecció en les vies respiratòries inferiors: aquesta infecció està especialment relacionada amb la bronquiolitis.

La majoria d'hospitalitzacions per VRS es donen en lactants prèviament sans, ja que els bebès són més vulnerables a les infeccions respiratòries perquè el sistema immunitari no està completament desenvolupat. El fàrmac que s'utilitza, anomenat Nirsemivab, és un anticòs monoclonal que s'administra per mitjà d'una injecció intramuscular. Protegeix el bebè i disminueix el desenvolupament de complicacions greus en cas d'infecció. Una dosi proporciona protecció durant almenys cinc mesos. Atès que els anticossos s'administren directament en el lactant, no es depèn del sistema immunitari del nounat per generar la protecció, per la qual cosa l'efecte és immediat després d'administrar-se. El nirsevimab ha demostrat ser molt eficaç per evitar la infecció i reduir la gravetat de les infeccions respiratòries. A més, pel seu mecanisme d'acció, no interfereix amb cap vacuna del calendari i es pot administrar de manera simultània.

Per intentar evitar la transmissió del VRS és important seguir recomanacions com rentar-se les mans regularment, rentar les juguetes, peces, utensilis i roba de llit sovint, i evitar el contacte estret del bebè amb persones fumadores, que no es trobin bé o estiguin constipades, ja que poden ser una font de contagi. També és important tenir en compte que la lactància materna és un factor protector contra la infecció.

stats