Societat
Societat 12/09/2024

Una diada per als polítics i un dia qualsevol per als ciutadans

Tots els mallorquins han treballat, excepte els funcionaris del Consell de Mallorca

2 min
Les autoritats del Govern, del Parlament i del Consell a les portes de la seu del Palau Reial

Tot i que el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha assegurat que la Diada de Mallorca "és una festa amb tots i per a tots", sembla que només ha estat per a tots els treballadors de la institució insular i dels organismes que en depenen, que són els únics que no han treballat. "I tots els altres a fer feina", ha criticat Francisca Macías, una treballadora de la sabateria Estarellas. "Ens haurien de donar festa a tots. Si faig feina, no és impossible celebrar res", ha afegit.

Aquest diari ha parlat amb una dotzena de persones, i cap no ha celebrat la commemoració ni ha assistit als actes que ha organitzat la institució insular. "L'únic acte que he fet, ha estat el de vendre perquè m'ha tocat fer feina", ha dit un treballador de la merceria Ca Donya Àngela. "Jo no sabia ni què era avui", ha manifestat Guillem, un jove que passejava per Plaça Espanya. "No m'he informat gaire i no he celebrat res, tampoc he vist moltes banderes penjades. Han canviat la data i han descol·locat a la gent", ha comentat Emilio Trilla, el propietari d'una paradeta situada a les Rambles.

Per la seva part, el vicepresident de Vox del Consell de Mallorca, Pedro Bestard, ha assenyalat que el 12 de setembre és un dia perquè tots els mallorquins "treballin junts per un futur basat en la veritat, la justícia i la unitat". No obstant això, després d'un any de legislatura ple de promeses per promocionar el producte local, la institució insular s'ha estimat més regalar als residents banderes fetes a la Xina i importades de Saragossa que no encarregar-ho a empreses locals.

Els actes que la institució insular ha organitzat per celebrar aquest dia han ocupat els polítics durant tota la jornada –han començat a les 10:30 h i acaben a les 20 h. Per celebrar el dia en què la bandera de Mallorca també compleix 40 anys, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha lluït el mateix vestit que va dur quan Felip VI va rebre la societat balear al Palau de Marivent. Prohens també ha mostrat la seva complicitat amb el president del Parlament, Gabriel Le Senne.

Galmés, ha justificat la decisió d’implantar la data del 12 de setembre com a Diada de Mallorca, perquè commemora “el naixement d’un nou estat a la Mediterrània, separat de la Corona d’Aragó: la Corona de Mallorca”, i també ha remarcat que la bandera de Mallorca va servir originàriament per diferenciar la flota comercial de l’illa “de les naus catalanes”. En el discurs que ha fet durant l’acte d’entrega dels premis, honors i distincions del Consell, també ha fet referència a tres temes recurrents durant el seu primer any de mandat: la saturació turística, encara que també ha assenyalat que el sector turístic és un orgull; les retencions a les carreteres; i l’arribada de menors migrants.

stats