La Diada de Mallorca serà oficialment dia 12 de setembre
MÉS per Mallorca acusa l'equip de govern de pagar uns informes per justificar "ad hoc" el canvi de data
PalmaEl ple de Consell de Mallorca ha aprovat definitivament aquest dijous establir la Diada de Mallorca el 12 de setembre, amb els vots a favor del PP i Vox en contra del PSIB, MÉS per Mallorca i El Pi. Per a ambdues formacions, la justificació rau en la successió de Jaume II, que es va produir el 12 de setembre de 1276, quan va confirmar la Carta de Franquesa i constituí el Regne de Mallorca. A més, han dit que també respon a un compromís electoral inclòs en els acords de governabilitat entre el PP i la formació d'extrema dreta.
Els partits de l'oposició han criticat el canvi de data, com ja van manifestar en el ple del desembre passat, en el qual es va aprovar inicialment, i han insistit que es tracta d'una "decisió política" i que el 12 de setembre "no té rellevància històrica".
Pel que fa a les al·legacions presentades per l'Obra Cultural Balear (OCB) i el PSIB, Fuster ha explicat que han estat desestimades pels serveis jurídics de la institució, ja que l'autoritat per canviar la data de la Diada és del ple del Consell i no s'estableix que sigui necessària la participació d'organismes acadèmics específics com la Universitat de les Illes Balears (UIB), una qüestió que reclamaven l'OCB i l'oposició. Abans de la votació en el ple, han intervingut membres de l'Obra Cultural Balear i de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, dues entitats que han defensat la data del 31 de desembre com el dia que va néixer Mallorca i, d'altra banda, han considerat que el 12 de setembre és una data "arbitrària".
MÉS per Mallorca acusa l'equip de govern de pagar pels informes que justifiquen el canvi de data
El portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Jaume Alzamora, ha denunciat que la institució insular va pagar prop de 6.000 euros per l'elaboració dels informes que avalen el canvi de la Diada de Mallorca. Això es desprèn de la resposta facilitada pel govern insular a una pregunta formulada pel grup sobiranista el passat mes de gener i que aquest dijous ha contestat el pacte PP-Vox en una comunicació interna. La resposta ha estat enviada just el dia en què el ple del Consell ha aprovat el canvi de la celebració de dia 31 de desembre a dia 12 de setembre.
Alzamora ha recordat que el govern de Llorenç Galmés "no va fer cap consulta a la Universitat de les Illes Balears i, en canvi, va optar per tres informes externs pels quals va haver de pagar". Per això, ha assenyalat que es tracta d'informes "ad hoc" i, per aquest motiu, "resten credibilitat i confirmen que tenen una finalitat de complir un encàrrec". De fet, durant el debat de l'aprovació definitiva del canvi de data de la diada, Alzamora ha retret que més d'un centenar d'historiadors s'han adherit al manifest impulsat per l'OCB que insta a mantenir el 31 de desembre com la Diada.
Per la seva banda, el president de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, ha enumerat les "evidències històriques" que es poden observar a la mateixa institució insular, pel que fa a la rellevància de la data. "El 31 de desembre de 1229 és l'única data que es troba representada i escrit a la sala de plens". Un fet, ha explicat Llabrés, que "no és casual perquè el 31 de desembre és la data més important de la nostra història, ja que marca un abans i un després i és el fet fundacional en què els mallorquins ens hem reconegut al llarg de vuit segles".