QUÈ ES COU?

La pastisseria nadalenca de la sucreria El Diamante

És un lloc de referència per a molts de ciutadellencs i també per a molts de menorquins i per a aquells peninsulars que tenen la segona residència a l’illa

La pastisseria nadalenca de la sucreria El Diamante
Bep Al·lès
25/12/2020
3 min

CiutadellaAmb més de 80 anys a les espatlles, aquesta sucreria i pastisseria és ara mateix la més antiga de Ciutadella. La porten la tercera i quarta generacions dels fundadors, que per una banda han continuat fidels a la rebosteria i pastisseria de sempre amb els seus imperials, polveres, felipes, avellanats, pinyonats, tortades, però sense deixar de banda la innovació en pastisseria que ara mateix porta Andreu Busutil, el qual s’ha format en els millors obradors de Barcelona i Madrid, i que està obrint una nova etapa en el món de la pastisseria de creativitat a Menorca.

El Diamante és la pastisseria de referència per a molts de ciutadellencs i també per a molts de menorquins i per a aquells peninsulars -principalment catalans- que tenen la segona residència a l’illa. Però és ara, aquests dies propers a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, quan els mostradors s’omplen de les elaboracions nadalenques tradicionals a Menorca, com els rotllos, els amargos, les bolles de coco, les tòfones de xocolata, el glaçat i pastarral, la confitura, les gemmes, les roques d’avellana, les tortades d’ametlla... A més de les coses que a poc a poc s’han anat afegint al nostre Nadal com els troncs de xocolata, les rajoles d’ametlla, els flamets ( tocinillos de cielo ), els pastissos de convit de Nadal i una de les seves especialitats amb vista a la primera setmana de gener: els tortells de Reis farcits de nata, xocolata, crema, a banda de les tradicionals coques dels Reis i de confits, que tampoc faltaran aquests dies als seus mostradors, com també el carbó, elaborat amb el mateix sucre esponjat de les dolces.

Torrons artesanals

Però si una cosa té merescuda fama a El Diamante de ses Voltes són els seus torrons artesanals, entre els quals hi ha el més menorquí de tots: el torró de la reina, que es va crear a Menorca amb motiu de la visita d’Isabel II el 1860, quan per un temporal va entrar a Ciutadella en tost de Maó, on l’esperaven. Es diu que el torró de la reina es va fer a la Confiteria Oriente de Maó pel sucrer Joan Baptista Visa, si bé hi ha qui diu que el torró es va fer a Ciutadella, on s’elaboraven torrons que eren exportats a Cuba i Amèrica com els de la Pastisseria Bagur, a qui a Ciutadella s’atribueix aquesta creació feta de pastarral menorquina, recobert per una neula i que a El Diamante elaboren cada any.

Altres torrons de merescuda fama són el que fan de crema cremada, el torró fort d’ametlles i el fluix, a més de les seves creacions amb xocolata que van des del torró de xocolata amb avellanes o ametlles, el torró de xocolata blanca amb ametlles, el praliné d’avellanes, de trufa i taronja, el cruixent de xocolata i arròs, el praliné d’ametlles, trufa i nous, praliné de canyella, de trufa i cafè...

Així mateix, per les festes prepara les safates de dolços de convit en miniatura, com també les miniatures salades per a entrants a les taules de Nadal i Cap d’Any que es poden fer per encàrrec, sense deixar de banda totes les noves creacions en dolços de convit i les darreres creacions d’Andreu Bustil, que res tenen a envejar a les millors confiteries de Barcelona, Madrid i fins i tot París, i que han fet d’aquesta sucreria que va iniciar la seva vida el 1935 tot un referent a l’illa, on han sabut mantenir unides la tradició i l’avantguarda.

Tortells de Reis

Com hem dit, els tortells de Reis són una de les elaboracions que fa El Diamante i de cada any tenen més acollida, si bé es tracta d’una moda que ens ha arribat en les darreres dècades a l’illa, però que ben bé podria tenir l’origen en les casques que encara es fan el Diumenge de Rams.

Ballester, en el seu De Recibaria, ens parla d’unes casques que van adornades amb fruita confitada i farcides de brossat amb sucre, que tenen una gran semblança amb el que avui són els tortells de Reis, on aquest brossat s’ha substituït per nata, tòfona de xocolata o crema pastissera.

La tradició del tortells és ben patent a les regions de parla catalana, i el trobarem al Principat, a les Balears i al País Valencià. A les Illes, a més del tortell de Reis, hem mantingut els tortells de pasta d’ensaïmada farcits de cabell d’àngel o, en el cas de Menorca, les casques, fetes de pasta de coca bamba o ensaïmada menorquina, que estan buits i que es mengen amb xocolata, o bé a la tassa o bé amb una pastilla de xocolata, com es feia als anys 50 i 60 com a berenar o bereneta de molts d’al·lots i al·lotes.

Estaríem, idò, davant la casca dels Reis d’Orient? Potser qualque petit manual de rebosteria antiga ens traurà els dubtes, però mentrestant celebrarem les festes més dolces de l’any, les de Nadal, Cap d’Any i Reis.

stats