'Diario de Mallorca' prepara una querella per "coacció intolerable"
La plantilla de 'Diario de Mallorca' s'ha reunit per reivindicar l'atac a la llibertat d'informació que ha sofert
PalmaEls serveis jurídics de 'Diario de Mallorca' preparen una querella criminal per la confiscació del telèfon mòbil d'un dels seus redactors en el marc de la investigació del cas Cursach, una actuació que el diari ha qualificat en la seva editorial de "coacció intolerable".
El diari ha confirmat a Efe que els juristes de Premsa Ibèrica, el grup editor del rotatiu, estan estudiant tots els aspectes de la intervenció ordenada pel jutge Miguel Florit, qui, a més de requisar el telèfon del periodista Kiko Mestre, instava al lliurament dels seus ordinadors o qualsevol altre suport electrònic.
El diari, que es va negar a lliurar aquests equips, considera que l'actuació judicial, que tenia el suport de la Fiscalia Anticorrupció, vulnera el dret de secret professional emparat per l'article 20 de la Constitució, i per això exercirà accions legals contra els responsables.
Aquest dimecres els treballadors del Diario de Mallorca s'han reunit a les portes de la seva redacció per reivindicar l'atac a la llibertat d'informació que han sofert. El periodistes s'han fotografiat amb els seus telèfons mòbils a la mà en solidaritat amb el seu company Kiko Mestre, al qual la Policia Nacional va requisar el dispositiu.
La directora del Diari de Mallorca, Maria Ferrer, ha assegurat que amb la confiscació dels telèfons mòbils "està en joc que es pugui informar en llibertat". Ferrer ha ressaltat que els dos redactors que han sofert de forma immediata aquesta "agressió de la llibertat de premsa" han perdut les seves "eines de treball", però "no s'han quedat sense veu" perquè organitzacions professionals i entitats socials han sortit en la seva defensa.
Per la seva part, la subdirectora, Marisa Goñi, ha assenyalat que des de l'horabaixa de dimarts varen rebre centenars de telefonades a la seva centraleta de persones que expressaren el seu suport i rebuig a la intervenció policial.
També Kiko Mestre ha volgut agrair tot el suport als companys de professió a través del seu compte de twitter.
En l'editorial d'aquest dimecres, el rotatiu assenyala que l'ordre judicial no té precedents i recorda que es va dur a terme "a petició de dos imputats en una macrocausa de corrupció que afecta empresaris poderosos, policies, funcionaris i polítics".
El diari considera "gravíssimes" les conseqüències immediates de l'actuació contra el seu redactor, que són "la identificació de les fonts d'informació i la coacció al seu treball periodístic", l'objectiu final del qual és "impedir que es publiqui informació sobre el cas".
Europa Press Balears també ha indicat que els serveis jurídics de l'agència estudien la seva resposta jurídica.