El temps a les Balears
Societat 05/08/2024

Un dimonió pentina el Raiguer

El dimonió és un remolí que es desenvolupa a la capa inferior de l'atmosfera, sense una connexió directa amb un núvol convectiu, i és visible per la pols, sorra o residus que aixeca

1 min
El dimonió.

PalmaUn dimonió ha pentinat el Raiguer aquest dilluns. Aquest remolí de pols ha passat per aquesta zona de Mallorca, limitada per les badies de Palma i d'Alcúdia, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les seves xarxes socials. Aquest fenomen se sol formar quan hi ha aire inestable sobre una superfície molt calenta. La fotografia és de Gori Gimeno.

Què és el fenomen meteorològic conegut com a 'dimonió'?

El dimonió és un remolí que es desenvolupa a la capa inferior de l'atmosfera, sense una connexió directa amb un núvol convectiu, i és visible per la pols, sorra o residus que aixeca. No sol provocar vent molt significatiu.

En la majoria de les ocasions es desenvolupa en dies calorosos sobre terreny sec, per fort escalfament de la superfície, en absència de niguls baixos o amb niguls de desenvolupament escàs.

Embossament d'aire més fred

Ara bé, expliquen fonts de l'Aemet, no n'hi ha prou amb la presència d'aire calent perquè es formi un dimonió, sinó que cal que no lluny de la superfície hi hagi un petit embossament d'aire més fred que provoqui l'ascens més ràpid que al voltant de l'aire de la superfície, la qual cosa dona lloc a un efecte d'aspiració i al moviment giratori.

Paradoxalment, els dimonions necessiten per formar-se que el vent general sigui molt feble, ja que en cas contrari el corrent ascendent seria desfet fàcilment.

stats