Els dinars d'empresa per Nadal ja mengen terreny als sopars
Alguns treballadors prefereixen quedar el migdia per aprofitar l'horabaixa per sortir de festa amb els companys
Si Nadal començava per a molts de treballadors amb un sopar d'empresa, ara guanya força fer-ho amb un dinar. "Hi ha molta gent que s'estima més anar a dinar perquè són menjades pesades o simplement perquè mengen més a l'hora de dinar que no per sopar", explica el president de PIMEM-Restauració, César Amable. Per la seva banda, el gerent de CAEB Restauració, Tomeu Mas, vincula aquesta tendència amb un canvi d'hàbits dels consumidors, que "van a dinar per després anar d'horabauxa perquè els possibilita allargar la festa fins que el cos els aguanti". Aquests factors han influït en el fet que el nombre de dinars i sopars d'empresa que es duen a terme per Nadal ara ja sigui "semblant", segons considera Mas.
Mas celebra que aquest servei, que abans era més habitual oferir-lo els vespres, s'hagi diversificat i ampliat als migdies. "Ja ens va bé que ho celebrin tant els migdies com els vespres. És fantàstic perquè així els podem atendre millor", diu. A més, no només s'ha produït aquesta ampliació horària, sinó també en les dates en les quals se solen dur a terme aquest tipus de celebracions empresarials. "Abans la gent volia celebrar-ho el cap de setmana abans de la Nit de Nadal i ara hem arribat a tenir dinars i sopars d'empresa la darrera setmana de novembre i es prolongarà durant tot el desembre. Fins i tot n'hi ha que ho deixen per al gener", constata Amable. El president de PIMEM-Restauració troba molt positiu aquest fet perquè "quan tot s'acumulava en dos dies previs la facturació dels restaurants era en general molt baixa i havien de cercar personal per cobrir només un cap de setmana".
Un treballador del restaurant Sa Goleta de Palma confirma que dia 14 de desembre, entre d'altres dates, "el restaurant està ple". En la mateixa línia, una treballadora del Molí del Comte, exposa que el restaurant "està complet" els dies 13, 14 i 20 de desembre i, com a alternativa, ofereix dies que cauen entre setmana, com un dijous a migdia o bé un diumenge. "Els divendres i els dissabtes no tenc capacitat per agafar ningú més", lamenta.
En el mateix sentit, Mas adverteix que "qui no hagi fet la reserva que prengui nota perquè les dates de les festes clau ja estan ocupades i si han d'anar a la Part Forana sempre n'hi ha d'haver un que no begui i que condueixi". A més, aprofita per llançar un missatge de precaució. "S'ha d'anar alerta. Als restaurants serveixen de tot, sucs de fruita i refrescs, entre d'altres", recalca.
Un altre canvi que, segons apunta Amable, "es va produir a partir de l'any passat" és que els grups estan formats per menys persones. "Abans els sopars d'empresa eren considerats un esdeveniment on assistia una mitjana d'entre 60 i 70 persones i la reducció dels grups ha fet possible que hi hagi més restaurants que puguin acollir aquest tipus de celebracions", comenta.