Trobada d'escaladors
Societat 21/06/2024

Arturo Fernández: "Podem dir que la vida, en general, és una activitat de risc"

Membre de la trobada d'escaladors

4 min
Escalada a Mallorca

PalmaDes de fa més d'una dècada, el rocòdrom Es Cau crea escola i afició al món de l'escalada. Amb el temps, aquest esport s'ha anat popularitzant i allò que era una activitat esportiva només per als més atrevits, s'ha obert al públic en general a través d'aquests espais tancats on és possible practicar, formar-se i conèixer gent del món de l'escalada. Arturo Fernández és equipador del rocòdrom Es Cau i membre de l'organització de la quarta trobada d'escaladors que neix, entre altres, d'aquesta voluntat de fer pinya entre els qui el practiquen, alhora que pretén conscienciar sobre els possibles riscos que té aquesta pràctica si no es fa adequadament. L'esdeveniment, que se celebrarà aquest dissabte a Factoria de So a partir de les 18.00 hores, acollirà activitats com ara ioga, tirolina, castellers, slackline, actuacions musicals i moltes altres activitats.

Aquest dissabte 22 de juny es duu a terme la quarta edició de la trobada d'escaladors, com va sorgir la iniciativa?

— Una d'aquestes idees boges que sorgeixen entre cervesa i cervesa. Nosaltres sempre hem fet i organitzat festes i concerts a l'àmbit de l'autogestió a Mallorca i se'ns va ocórrer organitzar una festa on punxassin els nostres grups i disc-joqueis, així podríem ajuntar-nos entre uns quants i fer pinya. A més, cal tenir en compte que les vies d’escalada, molt sovint, queden obsoletes a causa de l'òxid dels ancoratges. Així sorgí la combinació perfecta entre l’esport i el "fes-ho tu mateix".

Quin és l'objectiu de l'encontre?

L'objectiu és recaptar doblers per al manteniment de les vies d'escalada que hi ha a Mallorca, ja que es tracta d’un esport, en gran part, molt mancat de subvencions, fet que fa que hàgim de ser els mateixos que el practicam els que facem l’esforç econòmic i personal per a la creació de noves vies i per al posterior recondicionament.

Conferència durant la 3a edició de la trobada

Pensau que hi ha hagut un boom de l'escalada aquests darrers anys? Què els atreu?

— Supòs que és atraient pel fet que visualment és molt espectacular i cridaner. Alhora, és una mescla perfecta entre l’esport i la relació amb el medi natural, sense deixar de banda la part psicològica, ja que hi juga un paper molt important. S'ha notat també el boom pel fet que en 2020 es va fer olímpic i que justament va ser Alberto Ginés qui va aconseguir-ne la medalla d'or.

Quines diferències hi ha entre escalar a un rocòdrom o a la muntanya?

— Les diferències són abismals. En un rocòdrom escales sobre una superfície artificial, la qual ha estat construïda per a aquest ús en concret. El rocòdrom manca de la part més salvatge i aventurera. Si bé és evident que per iniciar-s'hi, per conèixer gent i per millorar la condició física ajuda molt. En canvi, escalar a la natura et dona l'essència, l'absència de renou i de contaminació, fa que sigui una experiència total.

És recomanable començar per un rocòdrom?

— Ara mateix, havent-hi l'oferta de rocòdroms que hi ha tant a Palma (rocòdrom Es Cau) com a Inca (Es Rocòdrom), és una genial opció. Encara que sembli que del rocòdrom hagis d’acabar anant a la muntanya, moltes vegades no és així. Molta gent ho utilitza com una manera de fer esport i com una activitat social.

Podríem dir que l'escalada és un esport de risc? Quins són aquests riscos i què recomanaríeu evitar a algú que no en sigui expert?

— Podem dir que la vida, en general, és una activitat de risc. Desgraciadament, cada any tenim algun cas d'accident amb desenllaç fatal, la major part de les vegades per culpa d'errors humans. Pens que el boom d'Internet i de YouTube fa que gent inexperta intenti imitar vídeos que veuen de gent experta, infravalorant-ne els perills i extralimitant-se en les seves capacitats i cercant el like. El psicobloc, per exemple, és una activitat que cada any deixa algun ferit. Per això és important deixar-se aconsellar per un expert, anar sempre acompanyat d'algú més i fer algun curs d'escalada amb gent que estigui degudament titulada. L’esdeveniment d’aquest dissabte, també serveix, en certa manera, per evitar accidents, ja que millorar les instal·lacions ja fetes és fer-les també més segures.

És sabut que Mallorca i, concretament, la serra de Tramuntana, és un dels llocs de l'Estat que més escaladors atreu, per què?

— Mallorca és un autèntic paradís per a l'escalada, però que no se n'assabenti molta gent... A parer meu és pel fet que malgrat ser una illa petita, té molt de desnivell, molta roca, està tot a prop i té un bon clima. El tipus de pedra que hi ha, la calcària en el nostre cas, també és molt important, ja que fa que es creïn coves, enfonsaments, barrancs, i tota mena de formes naturals per aferrar-s'hi que altres tipus de roca no permetrien i no suposarien aquesta versatilitat a l'escalada de Mallorca. No hem d'oblidar tampoc que sense el treball altruista de tota la gent que ha anat equipant des dels 80 fins ara no hi hauria vies, així que, una vegada més, li ho devem tot a ells.

stats