Els casos de covid-19 es disparen a l'Estat i Madrid és el lloc que més preocupa

Simón urgeix a reduir la transmissió abans de l'inici de curs i recomana ràtios de fins a 20 alumnes

Un professional sanitari fent una PCR ahir al barri de Carabanchel.
Núria Rius / Ot Serra
17/08/2020
3 min

Madrid"No són xifres bones perquè tenim un increment de casos", ha admès aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, en el balanç sobre l'evolució de la pandèmia. En tres dies, de divendres a diumenge, els positius per covid-19 s'han disparat fins als 16.269 a tot l'Estat. La xifra és el doble de la que va reportar el ministeri de Sanitat dilluns passat també comptant el mateix període de divendres i el cap de setmana. Dels casos nous, 1.833 corresponien a les últimes 24 hores, és a dir, diumenge.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES) ha reconegut que la majoria dels nous positius són dels últims tres dies i només uns quants podien atribuir-se a retards en la notificació, que va força al dia, va dir. Malgrat aquest creixement progressiu, però, Simón ha insistit que les xifres disten molt de les del març i l'abril i que l'augment és "més fàcil de controlar que en altres períodes". Així, ha tornat a esquivar parlar d'una "segona onada".

Simón ha apuntat a la "mobilitat geogràfica" que s'observa en l'augment dels casos. La Comunitat de Madrid és ara per ara el focus que més preocupa, ja que els contagis hi creixen i això impacte en la resta de l'Estat perquè és un "nexe" amb altres punts de la geografia, segons ha dit. "Madrid està en la situació en què estava Catalunya" fa unes setmanes, ha resumit Simón. De fet, Madrid és la tercera comunitat amb més casos notificats diumenge, 324 segons el ministeri de Sanitat, però la primera en contagis acumulats els últims set dies, 9.430. En canvi, Simón ha destacat que la corba epidemiològica catalana es troba "sota control" i que la situació a l'Aragó, un altre dels punts crítics, està "en fase de control".

El director del CAES ha reconegut que tot i les mesures "importants" que està implementant Madrid, i que tindran impacte, "caldrà veure si en són necessàries més o no". Sobre la manifestació amb 3.000 persones diumenge a la plaça Colón burlant les mesures sanitàries i titllant de "farsa" la pandèmia, Simón ha sigut breu: "No calen gaires comentaris. La gent és conscient del risc que representen per a la salut pública i no entraré en els motius de la manifestació perquè crec que no val la pena", ha dit.

Sobre la situació d'Euskadi, que ha declarat l'emergència sanitària i és una de les comunitats amb més casos les darreres 24 hores, Simón ho ha atribuït "parcialment" a l'esforç de diagnòstic que suposen les PCR, tal com també passa a Catalunya, on ha augmentat el cribatge massiu amb PCR. Tanmateix, també ha avalat la decisió del lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, de declarar l'emergència sanitària per poder coordinar les mesures que s'implementin a tot el territori basc.

Risc en la tornada a l'escola

"El problema del setembre és que es barrejaran persones de diferents situacions epidemiològiques", ha avisat Fernando Simón sobre l'escenari que comportarà l'inici del curs escolar. Especialment a les grans ciutats i les àrees metropolitanes més denses, el contacte entre persones que han estat en zones amb més risc que d'altres serà un dels principals focus on s'ha de centrar la vigilància. També és un motiu per "reduir al màxim la transmissió" abans que arribi el setembre, ha reconegut.

El responsable de Salut Pública del ministeri ha apuntat algunes recomanacions de cara al proper curs, com ara reduir al màxim els grups escolars: "No poden ser grups de 50, sinó de 15 o 20 perquè no suposin un problema important de salut pública". Tot i aquest consell, ha admès que fixar el nombre final correspon a les comunitats autònomes "sabent quines són les recomanacions del ministeri d'Educació". Per aconseguir l'objectiu, però, ha reconegut que cal un augment "d'espais i de recursos".

Simón ha explicat que el ministeri treballa en el seu protocol d'actuació a les escoles en cas que es detecti un positiu, un document que a Catalunya ja han pactat els departaments de Salut i Educació, tot i que estan perfilant el seu desplegament i encara hi ha algunes incògnites. Precisament, les ràtios a les aules catalanes han estat motiu de polèmica els darrers dies. Salut Pública ha tancat el "malentès" amb Educació llançant el missatge que són partidaris d'unes ràtios tan baixes com sigui possible.

Simón ha avançat també en la compareixença que cap a la tardor es faran dos estudis de seroprevalença més, un d'ells a l'octubre, que hauran de permetre "conèixer l'estat de la pandèmia".

stats