Espanya registra 200 nous brots en l’última setmana

Simón no veu la situació “greu” malgrat l’“increment progressiu” de casos

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en roda de premsa
Marc Toro
03/08/2020
3 min

BarcelonaEl creixement dels contagis de covid-19 a tot l’Estat continua a l’alça. Si bé el ministeri de Sanitat va registrar ahir 968 nous positius confirmats per PCR en les últimes 24 hores -568 menys que en l’últim recompte, divendres passat-, la nova xifra no incloïa els casos a Catalunya, Madrid i Navarra per problemes tècnics. I els brots actius a tot l’Estat notificats ahir s’elevaven fins als 560, 77 més que dijous passat i 199 més que fa una setmana. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va afirmar que la situació no és “especialment greu” ni comparable a la de fa uns mesos, però va admetre un “increment progressiu” dels casos, que estan en “fase ascendent” en dotze províncies.

Un cop més, va assenyalar Catalunya i l’Aragó com a punts calents al mapa estatal, però va afirmar que en el primer cas, s’està “controlant poc a poc” la corba de contagis. “L’estabilització està clara a Lleida, i fins i tot l’inici del descens, i a l’àrea metropolitana de Barcelona també s’està estabilitzant progressivament i sembla que les mesures estan tenint el seu efecte”, va afirmar. No es va referir, per contra, a la situació a l’Alt Empordà ni a a la zona del Vallès, on també s’han detectat increments de casos. Pel què fa a l’Aragó, que ahir va estendre a tota la comunitat les restriccions vinculades a l’oci nocturn, l’hostaleria i les reunions socials, el responsable del ministeri també veu un “efecte favorable” de les mesures preses fins ara, però va reconèixer que encara hi hauria una “transmissió important” a Saragossa i va dir que en aquests moments no es pot afirmar que s’hagi arribat al pic de contagis. “Si no hi hem arribat, no estarem molt lluny, però hem de valorar-ho en els pròxims dies”, va dir.

El mateix passaria a la resta del territori. Simón va alertar que alguns dels brots en comunitats com el País Basc, Andalusia o Múrcia evidencien “transmissió comunitària” i es podrien “descontrolar”. I, com també va fer amb Barcelona, va assenyalar Madrid com a punt “especialment sensible”, amb un “increment molt suau però constant” de casos en els últims dies -sense comptar ahir, quan no hi havia dades disponibles de la comunitat.

Simón va insistir que els brots amb més casos -es declaren quan hi ha més de tres casos relacionats- es mantenen associats a l’oci nocturn, i que els relacionats amb els temporers han baixat “substancialment” com a conseqüència de les mesures aplicades per les comunitats afectades. També va valorar els esforços dels governs autonòmics amb les residències de gent gran, tot i pronosticar que, “desgraciadament”, hi continuaran apareixent brots. Mostrant un optimisme moderat, l’epidemiòleg va valorar positivament que vora el 60% dels casos a l’Estat continuen sent asimptomàtics, així com també la baixa “letalitat” del virus en les últimes setmanes, però va admetre que la positivitat de les PCR també ha augmentat.

Rebuig per ara a l’estat d’alarma

Amb tot, va assegurar que el govern espanyol segueix “amb moltíssima atenció” l’evolució de la pandèmia al territori per valorar la necessitat de “prendre mesures més importants” o haver-ne de “coordinar” amb les comunitats. ¿Fins on podrien d’arribar aquestes mesures? A preguntes dels periodistes, Simón va descartar un estat d’alarma de manera “imminent”, ja que no hi ha un augment “clau” que justifiqui aquest pas, però va deixar clar que és una opció que mai ha deixat d’estar sobre la taula. Es valoraria la seva aplicació, va dir, si hi hagués un “grau de transmissió comunitària no ben controlat en un territori suficientment ampli”.

L’apli de rastreig, disponible per a tot l’Estat al setembre

La Moncloa preveu que l’aplicació de rastreig de contactes voluntària Radar Covid, provada a l’illa de la Gomera, estigui disponible el 15 de setembre per a totes les comunitats autònomes que ho sol·licitin. Així ho va afirmar ahir la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, que va destacar que a la Gomera l’aplicació gairebé “dobla” la capacitat de detecció de contacte de positius dels rastrejadors manuals (de 3,5 a 6,4). Segons Artigas, algunes comunitats com les Balears o les Canàries podrien tenir disponible l’apli ja el 10 d’agost pel seu vincle amb el turisme. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va explicar que les autonomies decidiran a finals d’aquesta setmana o principis de la que ve si sol·liciten o no l’aplicació de rastreig de contactes. Malgrat valorar els resultats a la Gomera, va recordar que l’eina s’ha testat amb certa transmissió “simulada” i que caldrà veure com funciona en una situació més “realista”.

stats