Xoc entre Sanitat i cinc comunitats per les noves mesures de la desescalada

Les discoteques podran obrir fins a les tres de la matinada a les autonomies amb una incidència baixa

Imatge d’una discoteca de Tarragona quan va reobrir al juny, després del primer estat d’alarma.
02/06/2021
3 min

MadridEl nou document aprovat aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut que detalla les mesures de la desescalada en l'oci nocturn i la restauració -obligatòries a tot l'Estat- ha provocat un xoc entre el ministeri de Sanitat i algunes comunitats. El document no s'ha aprovat per unanimitat: Catalunya, Galícia, Madrid, Andalusia i el País Basc hi han votat en contra, mentre que altres s'hi han abstingut, com Castella i Lleó. El País Basc ha rebutjat participar en la votació perquè considera que les directrius acordades envaeixen competències autonòmiques. "Aquestes mesures xoquen amb les establertes per Euskadi", han explicat fonts de Sanitat del govern basc. Fonts del departament de Salut de la Generalitat s'han pronunciat en el mateix sentit: "Les mesures que assumim són les que ha aprovat el Procicat".

Sense estat d'alarma, Catalunya i altres comunitats estan fent els seus propis plans per a la desescalada i volen aplicar-los sense la tutela de l'Estat. El document pactat al Consell Interterritorial podria anar en contra del full de ruta dissenyat per la Generalitat. Segons l'acord d'aquest dimecres, s'estableixen diferents nivells de risc, que van des del zero (nova normalitat) al quatre (risc molt elevat), que marcaran quines mesures es poden anar relaxant. L'acord, que es començarà a aplicar quan es publiqui al BOE, estarà vigent fins que el 70% de la població estigui vacunada i totes les persones de més de 50 anys immunitzades. Serà d'obligat compliment per a totes les comunitats autònomes.

Quan la incidència baixi, els bars i restaurants podran obrir fins a la una de la matinada, mentre que per a les discoteques l'hora de tancament es fixa a les dues, però es permetrà allargar l'horari fins a les tres si la incidència baixa al nivell 1, i amb un aforament al 50%. Sempre que el territori estigui en nivell zero de risc, o a nivell 1, als locals d'oci nocturn i discoteques es permetrà el consum de begudes i aliments, tant a l'interior com a l'exterior, però sempre amb el client assegut i amb una separació entre les cadires de diferents taules d'almenys 1,5 metres. Si el nivell de risc és de 3 o 4, les discoteques no es podran obrir.

Taules de màxim 10 persones

En la nova normalitat, l'aforament per a la restauració i l'hostaleria es fixa en el 60%, i la limitació per taula a les terrasses de restaurants serà de 10 persones i de 6 a l'interior, fins i tot si el nivell d'incidència és molt baix. A més, es permet el servei i consum a la barra. Les noves normes també estableixen horaris i aforaments per a establiments hotelers i directrius per a grans esdeveniments multitudinaris, que van des de la prohibició de menjar, beure i fumar a les zones destinades al públic a l'ús obligatori de mascareta. També s'estableix la prohibició de fumar a la via pública o en espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d'almenys 2 metres.

D'altra banda, el document aprovat aquest dimecres també inclou el protocol de mesures per al curs escolar 2021-2022. Es manté l'ús de màscares i es permet reduir la distància interpersonal d'1,5 a 1,2 metres per garantir la màxima presencialitat dels alumnes a tots els nivells.

Tempesta política i jurídica

L'oposició de Catalunya i un bon nombre de comunitats autònomes amenaça amb provocar una nova tempesta política i jurídica. Madrid, que des de l'inici de la pandèmia ha contestat pràcticament totes les decisions del govern espanyol, ha advertit que no acatarà les mesures. De fet, podria passar que alguna comunitat amb un nivell de risc elevat, com Madrid, hagi de fer marxa enrere en la relaxació de mesures del sector de la restauració quan entri en vigor l'acord. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recordat que Madrid ja va dir que no compliria per Setmana Santa i al final ho va haver de fer. "Ja hem tingut situacions precedents. Crec recordar que amb el pont de Sant Josep i Setmana Santa. I deuen recordar què va passar: que va ser d'obligat compliment", ha dit Darias. En aquella ocasió, però, l'estat d'alarma estava vigent.

Mentrestant, els contagis de coronavirus van baixant lentament -un 6% en l'última setmana- i el percentatge de població vacunada va creixent a bon ritme. Segons Darias, una de cada cinc persones ja té completada la pauta de vacunació. Entre els de més de 65 anys, el 95% tenen ja almenys una dosi de la vacuna. A més a més, l'arribada de dosis també creix i està previst que aquesta setmana n'arribin 4,6 milions. "El juny serà un mes excepcional", ha vaticinat la titular de Sanitat.

stats