Educació
Societat19/02/2024

[VÍDEO] Docents de l'IES Santa Margalida entreguen a Vera una gerra per l'escola en català

Part del claustre s'ha posat la camiseta verda per mostrar el seu desacord amb la política lingüística de la Conselleria d'Educació

This browser does not support the video element.

PalmaDocents de l'IES Santa Margalida han rebut el conseller d'Educació, Antoni Vera, vestits amb camisetes verdes i li han entregat una gerra amb motius a favor de "l'escola pública, de qualitat i en català". Cal recordar que aquesta no és la primera ocasió en què els claustres de centres educatius reben Vera vestits de verd, com va passar a l'IES Inca i a diversos centres educatius de Manacor.

En el marc de la vista, també se li ha entregat una carta, en la qual els docents han expressat el seu desacord amb la política lingüística d'Educació, que a partir de l'any que ve suposarà la implantació de l'elecció de llengua al primer ensenyament i del pla pilot voluntari a Primària. "Estam profundament dolguts de veure com, després d'anys d'expressar la necessitat d'abaixar ràtios per poder atendre en condicions l'alumnat i de l'habitual regateig de la quota de professorat –sempre a la baixa– per part de la Conselleria cada inici de curs, amb l'excusa que no hi ha doblers, ara resulta que hi ha 60 milions d'euros disponibles per satisfer un capritx que no respon a cap necessitat real ni es basa en cap criteri pedagògic", diu l'assemblea de docents de l'institut, en relació amb el pressupost que, seguint una regla aritmètica, serà necessari per aplicar la segregació lingüística a les aules.

Cargando
No hay anuncios

A continuació, "atès que hi ha recursos disponibles", afegeix l'assemblea, proposen a Vera alternatives per destinar-hi els milions previstos per a l'elecció de llengua. En primer lloc, pel que fa a ràtios, un dels problemes estructurals que pateix l'educació de les Balears, a causa que la construcció d'infraestructures no ha anat mai al ritme de l'augment demogràfic. "Potser aquestes ràtios eren adequades fa 20 anys, però avui limiten la nostra capacitat d'intervenció dins les aules, a causa de l'elevat nombre d'alumnes NESE per grup, que s'afegeix al cada vegada més elevat nombre d'alumnes que pateixen algun tipus de problemàtica relacionada amb la salut mental, desatenció familiar i desinterès per l'aprenentatge", explica. "Necessitam disposar de més hores per a atenció a la diversitat i tenir més suports. Només en el que duim de curs 23-24 han arribat 16 alumnes nouvinguts. Necessitam més hores per a mediació de conflictes i intervencions de tota mena davant la pujada de les citades problemàtiques personals, familiars i psicològiques que han augmentat de manera notable els últims anys, i més hores per a coeducació, perquè també es trasllada als centres educatius la violència masclista que es viu dins la nostra societat", afegeix l'assemblea.

Cargando
No hay anuncios

El català, llengua en retrocés

La carta també menciona la qüestió lingüística, i és que els docents asseguren que la competència en llengua catalana ha retrocedit de manera important, un fet que cal tenir en compte, si es té present que la Part Forana és la zona de Mallorca on millor aguanta la llengua pròpia. "Gràcies a l'enorme feina de les escoles de Primària, fa 20 anys era molt estrany que arribàs qualque alumne a primer d'ESO sense parlar i escriure correctament en català, fos quin fos el seu context familiar. Els darrers anys, però, aquesta situació es repeteix constantment. No hi ha una necessitat d'escolarització en castellà. Hi ha una urgència d'intervenció per evitar el retrocés de la llengua catalana". "Com a filòleg de formació, vostè deu saber que una llengua que no és necessària no s'aprèn de manera majoritària, ja que es considera prescindible per a qui no la té com a llengua materna", exposa.

Cargando
No hay anuncios
El conseller d'Educació, Antoni Vera, rep la gerra de mans de docents de l'IES Santa Margalida.

This browser does not support the video element.

Els docents també es refereixen a la manca d'espais que pateix l'IES Santa Margalida. "No tenim departaments per fer feina ni reunir-nos perquè hem hagut de convertir-los en aules. I, per guanyar més espai, hem hagut d'habilitar un soterrani, fent-nos càrrec del cost de les obres des del mateix centre". "Molt sovint ens hem vist obligats a utilitzar el pàrquing de cotxes com a pati". Finalment, posen damunt la taula els problemes que pateix el centre pel que fa a transport escolar. L'alumnat de Batxilleratha quedat sense transport escolar, ja que la Conselleria no ha volgut firmar el conveni que fins ara teníem per assumir a tres parts (famílies, Ajuntament i Conselleria) el cost del transport escolar per als alumnes de Can Picafort i Son Serra, amb l'excusa que estan dins el mateix municipi", diu l'assemblea. "Se'ns instal·len noves pantalles tàctils a totes les aules, però no tenim una dotació suficient d'ordinadors per alumne. Per altra banda, cada vegada que volem sortir del centre, la necessitat de transport encareix d'inici la sortida a vuit euros, i el centre sempre acaba assumint el dèficit", lamenta l'assemblea.