Docents de l'IES Ramon Llull es comprometen amb el català després de l'agressió lingüística a una alumna

L'estudiant va demanar fer una assignatura en català, la professora li va demanar per què i la jove va rebre retrets dels companys

L'Assemblea de docents de l'IES Ramon Llull.
2 min

PalmaDesprés de l'agressió lingüística que va patir una alumna de l'FP d'Integració Social de l'IES Ramon Llull fa dues setmanes, l'Assemblea de Docents del centre ha fixat la seva posició: "Davant les notícies de les darreres setmanes entorn el nostre centre, l'assemblea de docents de l'IES Ramon Llull reitera el seu compromís amb la llengua catalana com a llengua vehicular de l'educació pública i com a llengua pròpia de les Illes Balears, i rebutja qualsevol intent d'assetjament pel fet de defensar-la", han expressat els docents.

Segons va explicar l'alumne a l'ARA Balears, la professora de Formació i Orientació Laboral (FOL) va demanar a un grup de l'FP d'Integració Social en quin idioma volien fer la classe. Una alumna va dir que volia que fos en català, la professora li va demanar per què havia triat aquesta llengua i ella va respondre que perquè era la llengua vehicular del centre.

L'estudiant, després de ser qüestionada i atacada per haver elegit el català, llengua pròpia de les Illes, va rebre una sèrie de missatges de WhatsApp d'un company que li havia retret la seva elecció a classe. "Em sembla de molt mala companya el que vares fer, perquè hi ha persones que tenen dificultat amb el mallorquí, ningú té problema a fer-ho en castellà, excepte tu. Em sembla que les teves maneres foren inadequades i digueres comentaris que esper no tornar a escoltar", li van dir textualment. "Les teves companyes demanaren en castellà, ja que, com comprendràs, potser no els surt del cony treure's el B2 o no volen treballar aquí", va continuar l'agressora. "No ens demanis que ens posem al teu lloc, jo estic integrada i no parl mallorquí".

El tuit de denúncia de l'alumna es va viralitzar i l'afectada va rebre nombroses mostres de suport. "Estic realment agraïda per tots els missatges de suport que estic rebent, us ho agraesc molt. Ahir per un moment vaig dubtar, però m'heu demostrat que no ho he de fer i que he de continuar defensant una llengua tan important i tan guapa. De veres que gràcies, us duc al coret", va respondre ella.

Resposta de l'equip directiu

L'IES Ramon Llull va iniciar la resposta interna el primer dia lectiu després que es conegués l'incident. "El projecte lingüístic diu que totes les assignatures no lingüístiques, tots els treballs, documents i sessions han de ser en català", va assegurar el director del centre, Pep Fillol, en conversa amb l'ARA Balears. Tan aviat com va conèixer la notícia, Fillol va convocar el cap de departament i la professora a una reunió i se'ls va demanar un informe.

Fillol va expressar la seva sorpresa davant l'incident: "Mai no havia passat cap cas semblant. Els docents saben, i se'ls recorda a principi de curs, que tenen l'obligació de fer les classes en català", diu Fillol. Tot i això, com passa a altres directius consultats, Fillol es topa amb un problema: la norma hi és, però l'equip directiu no té capacitat per estar dins les aules. Per tant, a la pràctica, hi ha docents que fan les sessions en castellà.

stats