Una dona de 74 anys de Sevilla, la segona mort confirmada pel brot de listeriosi

La dona presentava patologies prèvies i formava part de la població de risc

El bacteri 'Listeria monocytogenes'.
Efe
27/08/2019
3 min

SevillaSegona víctima mortal del brot de listeriosi originat per la carn entatxonada de l'empresa Magrudis. La conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia ha informat en un comunicat que aquest dimarts, a les 13.15 h, ha mort una dona de 74 anys infectada pel bacteri a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla. La dona presentava diferents patologies prèvies i estava inclosa dins de la població de risc, segons el departament.

Paral·lelament, es continua investigant el cas d'un home malalt terminal de càncer de pàncrees que va morir la setmana passada després de donar positiu en listeriosi, tot i que no constava que hagués menjat la carn infectada. La primera víctima mortal va ser una dona de 90 anys que va ingressar el 15 d'agost a l'hospital amb un estat de salut "deteriorat" després de consumir carn entatxonada i que va morir cinc dies després.

En total hi ha 196 persones amb infecció de listeriosi confirmada des de l'inici de l'alerta, decretada el 15 d'agost. La majoria són de Sevilla, però també n'hi ha d'altres poblacions de l'Estat.

La Fiscalia de Sevilla investiga un possible delicte contra la salut pública després de la denúncia presentada per la Junta d'Andalusia contra l'empresa Comercial Martínez León, a qui acusen de comercialitzar la carn entatxonada de Magrudis sense etiquetar-la correctament.

Paral·lelament, la Fiscalia també ha obert una investigació penal sobre el brot de la malaltia provocat per l'empresa de productes càrnics, que elaborava part de la carn afectada a les noves instal·lacions sense inspecció prèvia.

"Per art de màgia"

El gerent de Magrudis, José Martín, ha reconegut que no sap la data exacta de l'última inspecció externa de les seves instal·lacions, però ha assegurat que va ser "fa uns mesos" i que han seguit els protocols d'higiene i desesterilització.

Ara bé, per a la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, el responsable de la companyia "podrà dir el que consideri" però ha subratllat que "el bacteri hi és i és la que va generar la malaltia". "I la seva aparició en els aliments no es produeix per art de màgia", ha deixat clar la ministra, que compareixerà el 5 de setembre a la comissió corresponent del Congrés per explicar les mesures que s'han adoptat per controlar el brot de listeriosi.

Pel que fa al control de les instal·lacions de Magrudis, l'Ajuntament de Sevilla ha defensat que les inspeccions a la càrnica es van fer seguint les directrius europees i la classificació de l'empresa. En aquest sentit, ha assenyalat que l'establiment va passar de la categoria A a la C perquè el 2017 Magrudis va implantar un sistema d'autocontrol i punts crítics que li permetia allargar els períodes de control oficial de les instal·lacions.

Dos anys més tard, el juliol del 2019, l'empresa va notificar a la Junta d'Andalusia que ampliava les seves instal·lacions, que s'estava complint el sistema d'autocontrol i que es mantenien les condicions tècniques sanitàries, segons informen des de l'Ajuntament de Sevilla. De fet, el consistori ha detallat que fa inspeccions periòdiques i aleatòries als establiments, prioritzant aquells que tinguin més volum o més situacions de risc i que, segons els responsables municipals, no era el cas de Magrudis perquè tenia un producte al forn amb altes temperatures i un sistema d'autocontrol.

D'altra banda, el portaveu de Facua-Consumidors en Acció, Rubén Sánchez, ha instat els afectats per la malaltia a reclamar indemnitzacions tant pels danys en la seva salut com pels perjudicis econòmics que els ha suposat; i ha indicat que per reclamar no és necessari haver estat ingressat en un hospital.

stats