Polèmica
Societat08/06/2024

La dona que hauria inspirat 'Mi reno de peluche' demanda Netflix per 170 milions de dòlars

La presumpta assetjadora exigeix 120 milions en concepte de danys i 50 milions dels beneficis generats per la sèrie

BarcelonaLa dona que assegura haver inspirat el personatge de l'assetjadora de la sèrie Mi reno de peluche, un dels grans èxits recents de Netflix, ha denunciat la plataforma d'estríming per difamació i negligència, entre altres coses. Fiona Harvey, que fa mesos que es passeja pels mitjans assegurant que la Martha (Jessica Gunning) de la sèrie està basada en ella, afirma que la ficció i el seu creador i protagonista, Richard Gadd, menteixen quan la mostren com una assetjadora condemnada en dues ocasions i amb una sentència de cinc anys de presó per agressió sexual.

Harvey ha denunciat la plataforma per un total de 170 milions de dòlars. Per una banda, demana una compensació per danys d'almenys 120 milions de dòlars a Netflix perquè considera que la plataforma no va fer res per comprovar si el retrat que fa d'ella la sèrie, que es presenta com una història real, era fidedigne. A més, també exigeix 50 milions dels beneficis generats per la sèrie. La dona nega categòricament haver estat condemnada per cap crim o haver assetjat o agredit físicament o sexualment Richard Gadd. En la denúncia es queixa que la plataforma i els responsables de la sèrie "van dir aquestes mentides i no han parat perquè era una història més bona que la veritat, i les bones històries donen diners".

Cargando
No hay anuncios

Mi reno de peluche està basada en l'experiència real del còmic Richard Gadd, que va ser víctima d'assetjament per part d'una dona durant diversos anys. L'actor, que ha escrit i protagonitzat la sèrie, explica que va arribar a rebre 41.000 e-mails, més de 700 tuits, un centenar de cartes i 350 hores de missatges de veu de la dona, que seria Fiona Harvey.

"La plataforma mai va comprovar si Harvey va ser realment condemnada, una tergiversació molt important dels fets", assenyala la demanda. "No va fer res per entendre la relació entre Gadd i Harvey, si n'hi ha. No va fer res per determinar si altres fets, inclosa una agressió, el suposat assetjament o la condemna eren exactes", afegeix. A la sèrie, mai s'utilitza el nom real de la suposada assetjadora.

Cargando
No hay anuncios

La plataforma ha respost a la demanda a través d'un comunicat enviat a Sky News en què assegura que defensarà la sèrie enèrgicament i que dona suport a Richard Gadd i el dret a explicar la seva història.

La denúncia de Harvey arriba pocs dies després que Netflix i la cineasta Ava DuVernay hagin arribat a un acord legal en una altra demanda per difamació, en aquest cas per la sèrie When they see us, també basada en una història real. L'exfiscal de Manhattan Linda Fairstein havia denunciat la plataforma per considerar que la sèrie la representava com "una malvada racista i poc ètica" i li atribuïa accions i punts de vista que no eren seus. Fairstein ha aconseguit que la plataforma afegeixi un avís a l'inici de cada episodi que deixi clar que, si bé la història està inspirada en esdeveniments i personatges reals, alguns elements són ficticis amb finalitat dramàtica. La demandant no rebrà diners de Netflix, que ha accedit a fer una donació d'un milió de dòlars a Innocence Project, una organització sense ànim de lucre que treballa per exonerar persones que han estat condemnades injustament.