Les dones, les més afectades pels ERTO i alhora protagonistes de la recuperació a les Illes
Tres de cada quatre treballadors a temps parcial són dones
PalmaEn l'impacte de la pandèmia en el mercat laboral, les dones també han rebut el cop més fort. Els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) –figura de protecció creada arran de la crisi del covid-19– han tingut una incidència superior en el col·lectiu femení, amb una mitjana del 52,3% del total dels treballadors que s'han vist afectats per aquesta mesura. Això es deu, principalment, al fet que els sectors més afectats són el turístic i el comerç, que alhora són els que concentren un percentatge més elevat de dones.
Així ho reflecteix l'informe Dona i mercat de treball a les Illes Balears, elaborat pel Servei d'Ocupació de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball. D'aquest document, però, també es desprenen bones notícies, com ara el fet que l'ocupació va créixer més entre les dones en termes interanuals el 2021. Concretament, en el cas d'elles va ser d'un 2,8% i en el cas d'ells, un 2,4%. Del total de persones ocupades, les dones en representen el 46,5%.
Dades com aquestes reflecteixen que la recuperació ha estat superior en el cas de les dones, un 3,7% més que el febrer del 2019, i suposen una passa més en la lluita contra la bretxa salarial. Aquesta taxa se situa a les Balears en un 15,2%, la segona més baixa de tot l'Estat. La bretxa de gènere representa la diferència entre el salari mitjà anual d'homes i dones, que el 2021 va ser de 3.284 euros. Aquesta diferència salarial és 9 punts més baixa que la mitjana estatal (24,2%).
Més temporalitat i temps parcial
Pel que fa a la taxa de temporalitat entre el col·lectiu femení de les Balears, la xifra se situa en un 24,3%, la tercera més baixa per comunitats autònomes. Pel que fa a les dades de contractació a temps parcial, es veu una major incidència entre les dones (18,7%) la qual cosa demostra, una vegada més, que la necessitat de conciliar la vida familiar i laboral encara recau en aquest col·lectiu, segons el SOIB. Les dades indiquen que tres de cada quatre treballadors a temps parcial són dones.
Amb tot, la taxa d'ocupació de les dones d'entre 16 i 64 anys augmenta i passa del 57,9% el 2020 al 61,6% el 2021. Ara bé, aquesta és una dada que encara se situa per sota dels registres previs a la crisi sanitària motivada per la pandèmia.
Major proporció d'aturades
Durant el 2021 les dones en atur van representar el 55,1% de les persones desocupades de les Illes Balears. Si es compara amb l'any 2020, l'atur va caure un 12,1% entre els homes i un 8,5% entre les dones. Segons dades de l'EPA, la taxa d'atur de les dones se situa en el 16,1% de mitjana, similar a la del conjunt de l'Estat (16,7%) i malgrat experimentar un descens respecte del 2020, encara supera els registres dels anys anteriors.
Per illes, les Pitiüses han experimentat el descens més gran de les xifres de l'atur respecte del 2020, i també entre el col·lectiu femení (-15,9%), seguits per Menorca(-12,1%) i Mallorca amb el descens més suau (-7,0%). A més, les dones de les Pitiüses tenen un menor pes sobre el total de persones desocupades inscrites a les oficines del SOIB, concretament el 51,9%. A Menorca i Mallorca la distribució de l'atur és d'un 57,2% i un 55,5% respectivament.
Les més preparades
En l'àmbit educatiu, les dones continuen mostrant millors resultats que els homes. El curs 2019-2020 van presentar una taxa neta d'escolarització als 16 anys superior a la dels homes. A més, la taxa d'abandonament escolar prematur (11,9%) és significativament menor que la masculina, i, per tant, implica la menor taxa de tota la sèrie històrica. Finalment, el 2020, les dones que treballaven en la recerca i la investigació a jornada completa varen representar un 43,9%, un valor superior al conjunt estatal, d'un 40,7%.