Dones pageses
La dona pagesa a les Balears
Sempre havia tingut un paper anecdòtic, però ja ocupa posicions capdavanteres
La dona pagesa ha jugat un paper essencial en les explotacions agràries balears. Però no es pot negar que la seva feina no ha estat reconeguda ni visibilitzada. La majoria de titulars d’explotacions agràries han estat homes i la dona sols ha ocupat la direcció de l’explotació en casos puntuals. En la pesca i en el sector agroalimentari ha passat el mateix, amb excepcions que no alteren la regla general. Els darrers anys hi ha hagut, però, tant al camp com en la direcció de les empreses agroalimentàries, un fort increment del pes de la dona. La dona pagesa ha ocupat posicions capdavanteres pertot, en un difícil context de crisi agrària, i fent anar endavant les empreses agràries que han subsistit, i aquesta presència mereix reconeixement i suport.
Pla d’igualtat en el sector primari
L’objectiu és assolir l’equiparació salarial i prevenir els delictes sexuals
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, va organitzar, el Dia de la dona rural, el 15 d’octubre, la primera jornada del Pla d’igualtat en el sector primari per donar suport i visibilitzar les dones que treballen a la pagesia, la pesca i el sector agroalimentari. La jornada va ser inaugurada per les conselleres Mae de la Concha i Mercedes Garrido, i va representar una fita en un treball iniciat des de principi de la legislatura amb incidència a tot el sector, les cooperatives, les confraries de pescadors i les organitzacions professionals agràries. L’objectiu és reduir la distància salarial entre homes i dones, fomentar la presència de les dones en els llocs de presa de decisions i articular un protocol de prevenció de delictes sexuals que permeti posar fi a la violència contra les dones.
La mort d’una pagesa
Francisca Sitges posà en marxa la formatgeria Es Pinaró de ses Monges
Andreu Manresa, des d’El País, ha comentat la mort sobtada de Francisca Sitges, que, amb Miquel Villalonga, havia posat en marxa la formatgeria Es Pinaró de ses Monges, a Son Macià. Des de la seva explotació ramadera, na Francisca i en Miquel varen treure al mercat uns dels millors formatges de llet de cabra de les Balears, que apuntava a una represa de la formatgeria més innovadora i artesana. Ells dos elaboraven un formatge ecològic que era una mostra del que pot arribar a ser un gran formatge artesà, fet amorosament, sols amb llet crua i quall vegetal. Na Francisca i en Miquel varen rebre, fa poc, el premi al millor producte ecològic de l’any. Varen esser anys d’esforç i de treball. Ara la mort sobtada, a causa d’un atac de cor, de na Francisca, ha tallat aquesta trajectòria. Però la fita aconseguida no s’oblidarà amb facilitat.
El preu del pa
El cost dels pinsos i l’electricitat tindrà conseqüències sobre el dels cereals
Diuen que el preu del pa pujarà. L’Associació de Foners i Pastissers de les Balears assenyala que el darrer any ha pujat un 40% el preu de l’electricitat i que ha pujat molt el preu de la farina. En aquesta secció fa uns quants mesos que comentam la calabruixada que ha caigut sobre els pagesos, transformada en un increment brutal del preu dels adobs, dels fertilitzants, de l’alimentació animal i de l’energia, que ha provocat un naufragi a diversos sectors agroalimentaris. Que la pressió que estan patint els pagesos, des de fa quasi un any, acabi tenint conseqüències sobre el preu dels aliments és tan sols qüestió de temps. I no tant perquè això impliqui una millora dels preus cobrats pels agricultors, que en general no serà el cas, sinó perquè les mateixes pressions especulatives que llancen cap amunt el preu dels pinsos també ho fan amb els cereals de consum humà.
Manacor i el seu escorxador
L’Ajuntament ha fet una inversió de mig milió d’euros per posar-lo en condicions
La decadència de la ramaderia, amb la substitució de les produccions locals per productes transportats des de llargues distàncies, va aparellada amb les dificultats per mantenir els escorxadors municipals. En un panorama d’incertesa i de manca de decisions que mirin al futur, l’Ajuntament de Manacor ha fet una inversió de més de mig milió d’euros per posar en condicions l’escorxador municipal. Les inversions fetes han permès arreglar la majoria de deficiències detectades per Sanitat. L’Ajuntament vol reobrir aviat, amb una licitació subvencionada, per tal de fer les inversions necessàries. La proposta és imaginativa, sòlida i carregada de futur, a més de ser un clar suport al sector primari i a la indústria càrnia de quilòmetre zero.