Gairebé una de cada cinc dones en situació de prostitució a Palma és víctima de tràfic
L'Ajuntament ha elaborat un informe sobre les víctimes d'explotació sexual a Ciutat, que revela que només un 8% ho denuncia
PalmaUn 17% de les persones que exerceixen la prostitució a Palma són víctimes del tràfic amb fins d'explotació sexual, segons el darrer informe elaborat per l'àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI. L'Ajuntament ha elaborat un estudi a partir d'entrevistes amb 1.286 persones en situació de prostitució ateses el 2020 al municipi. D'aquestes, se n'han identificat 227 víctimes o possibles víctimes de tràfic de persones.
Aquests casos es divideixen en tres grups segons com han estat detectats: perquè s'han trobat indicis d'aquesta situació, perquè la víctima ho ha verbalitzat o bé perquè ha interposat una denúncia. Crida l'atenció que en només un 8% va anar als cossos policials a denunciar els fets (19 de les 227 víctimes), mentre que un 16% (36 víctimes) ho van verbalitzar i un 76% es va poder identificar gràcies a indicis.
En aquest sentit, la regidora de Justícia Social, Sonia Vivas, ha alertat que""una de cada cinc dones que exerceixen la prostitució a la nostra ciutat podria estar en situació de tràfic de persones, un fet que ens ha de fer reflexionar sobre la necessitat de prendre accions que ajudin en un futur a erradicar aquesta problemàtica". Per això, ha instat "la resta d'institucions a continuar treballant en aquesta línia, ja que el que està fent Palma és pioner i demostra la implicació de l'Ajuntament de Palma en la lluita de les violències cap a les dones".
El perfil majoritari de les víctimes de tràfic és el de dona, d'entre 25 i 34 anys, de nacionalitat estrangera, procedent fonamentalment de tres països: Nigèria, Colòmbia i la Xina. Majoritàriament exerceixen la prostitució a pisos o cases, uns espais que invisibilitzen les víctimes. Però una de les principals diferències entre les víctimes de tràfic i la resta que exerceixen la prostitució és que les primeres són més joves, segons ha puntualitzat la sociòloga de la Regidoria, Lourdes de la Cruz.
Més joves i ocultes
La mitjana d'edat d'aquests perfils és de 32,8 anys, cinc anys menys que el gruix general de dones en situació de prostitució, segons la sociòloga municipal. A més, De la Cruz destaca que "els entorns de prostitució en què es troben són fonamentalment pisos o cases, espais que representen situacions de vulnerabilitat per la dificultat d'accedir-hi". Ara bé, també hi ha "dones al carrer, un 33%, algunes a clubs, un 14%", afegeix la tècnica.
A més, De la Cruz ha apuntat que les dones en situació de tràfic es mouen "en nous entorns, que cada vegada s'estenen més", com ara "els serveis amb desplaçament, que impliquen que la persona que exerceix la prostitució s'ha de desplaçar fins al lloc on es troba el puter". Aquesta és una de les principals novetats que revelen les dades del 2020 respecte de les del 2019, juntament amb un ús més elevat de "pàgines web i noves tecnologies per cometre el delicte de tràfic", afegeix la sociòloga.