Dues de les quatre depuradores que el Govern gestiona a Eivissa ja compleixen la normativa
L'aigua residual que passa per l'estació de Porreres també és adequada, tot i que el 2019 no ho era, segons Medi Ambient
Dues de les quatre depuradores que el Govern gestiona a Eivissa i que el 2019 incomplien la normativa per tractar correctament l'aigua que reben ja compleixen els paràmetres necessaris. Es tracta de les estacions eivissenques de Sant Joan de Labritja i Cala Sant Vicenç, segons ha anunciat aquest dimecres el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, al Parlament. L'aigua residual que passa per l'estació de Porreres, que també incomplia els criteris aquell any, ara sí que és adequada.
De les 79 depuradores que gestiona el Govern, el 2019 només vuit varen incomplir la normativa sobre aigües residuals, que suposaren el 12% del total de l'aigua depurada a les Balears. Mir ha explicat en una compareixença a la Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial a la Cambra que a final de març publicaran un segon informe, però que els primers resultats apunten que tres d'aquestes vuit depuradores enguany sí que compliran la normativa.
El conseller ha considerat que els resultats analítics demostren que el sistema de depuració balear funciona, però ha assenyalat que el problema és que el 46,5% de l'aigua que arriba a les estacions incompleix les ordenances municipals i el Pla hidrològic. Això s'incrementa amb un 87,5% a les vuit depuradores que a l'informe de 2019 incomplien la normativa, ha apuntat Mir.
El conseller ha comparegut al Parlament a petició de Vox perquè explicàs l'informe de la Guàrdia Civil en què diu que el Govern s'ha negat a sancionar Emaya malgrat no tenir cap autorització des del 1989 per abocar aigües residuals a la badia de Palma, segons va avançar la Gaceta Náutica.
Miquel Mir ha admès que no ha llegit el document policial perquè no ha estat remès oficialment a la seva Conselleria, i com que, a més, és una causa judicialitzada, no ha volgut opinar respecte d'aquest tema. El conseller també ha recordat que les competències sobre depuració d'aigües a Ciutat són de l'Ajuntament, però que, així i tot, el Govern ajuda el Consistori per fer obres per evitar vessaments a la mar, com ara la construcció del nou col·lector, que les reduirà un 90%.
Per demostrar que l'actual Govern està disposat a posar fi al problema dels vessaments, Mir ha dit que des de 2015 s'hi han invertit 328,7 milions d'euros a través del cànon de sanejament i que d'aquests doblers, 268 milions s'han destinat per fer tasques de manteniment d'infraestructures i 60,6 milions a obra nova.