Dutxar-se en parella per estalviar: l'última recomanació del govern suís encén la polèmica
La cap del departament de Medi Ambient ho proposa com a consell davant la crisi energètica
BarcelonaEl missatge que aquest hivern caldrà gastar menys per fer front a l'actual crisi energètica continua repetint-se a les intervencions dels governs d'arreu d'Europa. Algunes recomanacions per estalviar electricitat, però, han aixecat més polseguera entre l'opinió pública que d'altres. A Suïssa, les paraules de la cap del departament federal de Medi Ambient, Simonetta Sommaruga, han generat polèmica al país helvètic, després que la política del partit socialdemòcrata suggerís dutxar-se en parella per generar menys despesa i reduir la factura.
En una entrevista en vídeo al diari 20 Minuten, la dirigent va incloure aquesta recomanació entre altres consells per fer front als pròxims mesos de contingència energètica. I en unes declaracions posteriors va aclarir que aquesta idea d'estalvi anava adreçada als joves. "Sé que a partir de certa edat dutxar-se dues persones ja no és per a tothom, però a molts els va semblar una proposta divertida i van parlar sobre l'estalvi d'electricitat", va assegurar Sommaruga al diari Tages Anzeiger.
La cap del departament de Medi Ambient de Suïssa també va insistir que ella mateixa s'ha esforçat en "agafar l'hàbit" de tancar els llums a les instal·lacions del departament. "Aquí al Palau Federal Nord constantment purguem els escalfadors. I comptem amb lladres per als endolls a totes les oficines. La meva gent pot desconnectar tots els seus dispositius de la xarxa només prement un botó", va afegir Sommaruga.
El govern suís també diu, com molts altres executius del continent, que fa mesos que es prepara per a aquest hivern. "A Suïssa, el gas es fa servir principalment per a la calefacció. Per tant, la nostra campanya ha arribat exactament en el moment adequat. La gent havia tornat de les vacances. I aviat començarà la temporada de la calefacció", va puntualitzar la responsable de Medi Ambient. Així doncs, va remarcar que es tracta d'un "moment desafiant per a tots" i que "Rússia està lliurant una guerra energètica contra Europa i, per tant, també contra Suïssa". Entre altres mesures, l'executiu helvètic ha pres "precaucions" amb compres addicionals de gas i vigilant les seves reserves hidroelèctriques. "Però no hi ha cap certesa", va admetre Sommaruga.
Dins el pla de xoc energètic de la Comissió Europea, la disminució de la demanda elèctrica és, precisament, un dels punts amb més consens. Brussel·les vol que sigui obligatori reduir un 5% el consum energètic durant les hores puntes, és a dir, aquelles en què es fa un ús més intensiu de la llum. D'altra banda, proposa que sigui voluntari per als estats membres reduir el consum elèctric general en un 10% fins al 31 de març del 2023.