"Cap risc de contagi": l'equip mèdic en ple celebra l'alta de Teresa Romero, que podrà fer vida normal
Metges, infermers, zeladors i personal de neteja tanquen files al Carlos III després d'un mes de plantar batalla contra l'Ebola
MadridRarament una roda de premsa, i més plena de gom a gom, acaba amb un llarg aplaudiment. Però aquesta és l'ovació que ha rebut aquest dimecres l'equip mèdic que ha tractat Teresa Romero, el primer contagi d'Ebola fora de l'Àfrica. L'auxiliar d'infermeria ha estat plantant cara duna un mes al virus i finalment avui una representació d'una vintena de personal mèdic ha pogut certificar que ha superat la malaltia i pot fer amb normalitat. Està previst que Romero finalment abandoni l'hospital després de 30 dies ingressada, 25 dels quals en aïllament.
El metge José Ramón Arribas, de la unitat de malalties infeccioses, ha estat l'encarregat de certificar que tenen "tota la confiança que aquesta pacient, quan es recuperen, no suposen cap risc de contagi" i "poden fer vida totalment normal", reincorporar-se "a poc a poc". "Aquest virus no s'integra i no roman en el temps", ha insistit. Ara bé, tot el personal que l'ha tractada estarà en observació fins el dia 2 de desembre. Si no es detecta cap nou cas de risc, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) podrà desactivar l'alarma per Ebola a l'estat espanyol.
Tot i això, Arribas ha matisat que no es pot parlar de "recuperació completa" per part de Romero. "Ningú amb una infecció tan gran s'ha recuperat al cap d'un mes. No és un blanc o un negre. S'ha de deixar un temps suficient perquè es vagi recuperant d'uns fets tan traumàtics", ha afegit.
"No sabem què ha curat Teresa Romero"
Marta Arsuaga, de la unitat de medicina tropical, ha assenyalat que "ara mateix" no poden assegurar què ha curat la pacient. "El sistema immune ha fet molt de la seva part", ha reconegut, si bé no tenen constància encara de si alguns dels tractaments experimentals hi han posat bastant de la seva part. A Romero se li va subministrar el plasma d'un pacient que ja havia superat l'Ebola -un tractament experimental recomanat per l'OMS-, així com també un antiviral. A banda, se li va donar molt de tractament de suport amb fluid i electrolític.
En un moment molt delicat es va apostar per no intubar-la, ja que suposa un risc també molt alt per a la protecció del personal sanitari. "És un debat que hi ha sobre la taula: com compaginar la protecció sanitària amb un tractament òptim", ha reconegut Arribas, defensat que en el cas de Romero es va donar la oportunitat a un tractament conservador que no requeria intubació i ha anat bé.
L'hospital es defensa d'haver explicat el possible contagi
El director gerent ha continuat defensant-se d'haver difós com s'hauria produït el possible contagi. Ha assenyalat que quan van tenir aquesta informació a través d'un metge, van decidir informar tant als professionals sanitaris que atenien Romero com també a l'opinió pública sobre quines eren les possibles causes o vies d'infecció secundària de la pacient "a causa realment de l'alarma i incertesa generada a la població general".
Segons Pérez-Santamarina això només es fa per per "contribuir a augmentar la seguretat de l'equip assistencial que treballava amb ella i també disminuir en gran mesura la por existent de totes els ciutadans, que estaven pendents del tema". El que ha obviat és que va contribuir a culpabilitzar l'auxiliar d'infermeria per part de conseller de Sanitat de la comunitat de Madrid i han portat tant Romero com el seu marit, Javier Limón, a ultimar tres accions legals per la gestió del contagi.