La UE demana a Espanya un seguiment “més estricte” dels comptes autonòmics

Els ministre d'Economia de la Unió, que es reuniran aquest dimarts, demanaran a Espanya que apliqui "ràpidament" les reformes pendents

El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, amb homòlegs europeus a l'Ecofin / EFE
Agències
09/12/2013
3 min

Brussel·lesEl deute del govern espanyol és més elevat que el de les comunitats autònomes, el marge extra donat per Brussel·les se'l va quedar l'administració central, i la major part de desviació pressupostària correspon a Madrid, i no a les autonomies. Però, malgrat totes aquestes evidències, la Unió Europea continua veient en les comunitats autònomes el boc expiatori del forat en els comptes públics del Regne d'Espanya. És per això que els ministres d'Economia de la Unió demanen al govern de Madrid que faci un seguiment "més estricte" dels comptes autonòmics.

Montoro controla les factures de les autonomies, fins al punt de decidir què i quan cobren les farmàcies. Però per Brussel·les no n'hi ha prou. La UE demanarà oficialment aquest dimarts a Espanya que apliqui "completament i amb rapidesa" les reformes pendents, amb un seguiment "més estricte" dels comptes de les comunitats autònomes, la modernització dels serveis d'ocupació i més garanties d'independència de la futura autoritat fiscal.

Sancions a les autonomies

L'Ecofin fa balanç dels avenços "en la supervisió de les finances autonòmiques" i lamenta que no s'hagin inclòs "mesures addicionals per reforçar l'estricta i transparent execució de les mesures preventives i correctores recollides en la llei orgànica d'estabilitat pressupostària". Els ministres demanen la publicació, en temps oportú, dels informes trimestrals d'avaluació dels plans econòmico-financers de les comunitats autònomes i els motius pels quals es decideixi imposar o no sancions en cas de no complir els objectius marcats.

L'Ecofin pren nota de la creació de l'Autoritat Fiscal espanyola. L'Agència, una de les exigències de Brussel·les, serà l'encarregada de vetllar pel compliment dels objectius de dèficit públic i de l'establiment de metes pressupostàries per a les autonomies. Europa indica que és possible aconseguir un estalvi important amb la reforma dels ens locals o la supressió d'estructures administratives duplicades. En aquest punt, considera essencial que les comunitats autònomes "s'identifiquin amb la reforma de l'Administració Pública".

Reformes

En la roda de premsa posterior a cada Consell de Ministres, la vicepresidenta espanyola es vanta de les reformes impulsades per l'executiu de Rajoy, unes reformes que, segons els manuals conservadors, haurien de dinamitzar l'economia i el mercat laboral i, per tant, reduir el dèficit públic. Amb tot, Europa no està satisfeta. Creu que calen més reformes, i que les que ja estan en marxa avancen amb massa lentitud. "En la majoria dels casos, les reformes segueixen pendents d'adopció o de plena aplicació, quan la seva ràpida i total aplicació és un factor clau per a l'èxit del programa d'associació econòmica", afirma l'esborrany de les conclusions de la trobada que mantindran aquest dimarts els ministres d'Economia de la UE (Ecofin), al qual ha tingut accés EFE.

Corregir el dèficit

Els ministres de Finances i Economia de la UE analitzaran aquest dimarts el programa de reformes estructurals i mesures pressupostàries presentat per Espanya a l'octubre per corregir el seu dèficit excessiu i situar-lo per sota del límit del 3% marcat per la Unió Europea. Les mesures d'aquest pla, "si fossin aplicades de forma efectiva, contribuiran a solucionar de manera eficaç i duradora la situació de dèficit excessiu d'Espanya", segons el document, que destaca algunes mancances detectades pels socis europeus.

Reforma laboral

La controvertida reforma laboral rep el vistiplau de la Unió. L'Ecofin destaca "que ha introduït més flexibilitat interna en les empreses i moderació salarial, per la qual cosa ha limitat la destrucció d'ocupació". No obstant això, els 28 lamenten la falta de "plans concrets per aprofundir en la modernització dels serveis d'ocupació pública". Fa poc, l'Eurogrup va demanar a Espanya l'adopció d'una "segona ronda" de la reforma laboral i el ministeri d'Economia ha explicat que es tracta de "perfeccionar" l'actual i incloure una "simplificació" i una "flexibilització" de les diferents modalitats de contractació.

Pensions

Sobre les pensions, l'Ecofin destaca en l'esborrany que els canvis introduïts i els anunciats "són mesures importants" que augmenten la sostenibilitat de les finances públiques i la contenció de "l'augment galopant" de la despesa en pensions.

stats