Ecologistes demanen que no es facin tres parcs fotovoltaics a sòl rústic a Marratxí
La superfície total del terreny on es volen emplaçar les instal·lacions supera els 460.000 metres quadrats
PalmaLes entitats agrupades en la plataforma 'Renovables sí, però així no' han presentat al·legacions a la sol·licitud de declaració de Projecte Industrial Estratègic, Autorització Administrativa i Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària per als projectes fotovoltaics Son Sales I, II i III, a la finca de Son Sales (Marratxí), i n'han demanat la desestimació per haver-se dissenyat sobre sòl rústic protegit, concretament en una Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP).
Segons ha recollit Europa Press, la superfície total del terreny on es volen emplaçar les instal·lacions fotovoltaiques és de 464.172 metres quadrats, i la superfície poligonal de la instal·lació és de 246.382 metres quadrats, amb 60.872 plaques solars, 138 convertidors, tres centres de maniobra i mesura i sis edificis prefabricats.
Davant aquesta situació, les entitats han defensat que la línia d'evacuació de mitja tensió de 15 kV des dels parcs fotovoltaics fins al sud-est de Bunyola és de 4.786 metres i passa per camins públics dels termes municipals de Marratxí i Bunyola. Així, l'Associació de Veïns La Pua, de Marratxí, i el GOB, que formen part de la plataforma, han defensat que "una vegada més" s'hauria de suspendre la tramitació d'aquests projectes fins a disposar de la corresponent planificació energètica, territorial, agrària, paisatgística i ambiental d'aquestes infraestructures energètiques amb "totes les garanties".
A més, per a la plataforma, aspectes com la participació ciutadana, la democràcia deliberativa, l'eficiència, la racionalització energètica, el decreixement, la protecció de la biodiversitat, el respecte a l'ordenació territorial, la transició energètica justa i la transició ecosocial estan quedant en "paraules o expressions buides".
Dos jaciments arqueològics i diverses espècies protegides es podrien veure perjudicades
Finalment, han manifestat que aquesta zona inclou, com a mínim, dos jaciments arqueològics "protegits", ja que alguns d'ells apareixen publicats a les III Jornades d'Estudis Locals de Marratxí, Els jaciments arqueològics de Marratxí, de Javier Aramburu-Zabala i Vicenç Sastre i Arrom. A més, a la zona també hi habiten mamífers i rèptils en Règim de Protecció Especial, com la tortuga mediterrània i l'eriçó.