plaques

Ecologistes s'oposen a la normativa que permetria eximir d'avaluació ambiental els projectes de renovables

Prop de 400 entitats de tot l'Estat han signat un manifest sota el títol 'Macrorenovables no'

Imatge d'arxiu d'unes plaques solars.
ARA Balears
23/01/2023
2 min

PalmaEntitats i plataformes ciutadanes de les Balears i d'arreu de l'Estat s'han oposat als articles 22 i 23 del Reial decret llei 20/2022 que eximeixen els macroprojectes renovables d'avaluacions ambientals, la qual cosa vulnera normatives europees en perdre la possibilitat de conèixer els expedients i formular al·legacions. El GOB ha advertit que aquest dimarts, en sessió extraordinària, el Congrés dels Diputats previsiblement convalidarà el Reial decret llei (RDL) 20/2022, els articles del qual 22 i 23 permeten, ha censurat, que els macroprojectes de renovables de més de 50MW no estiguin subjectes a cap avaluació ambiental i la seva aprovació per silenci administratiu.

Prop de 400 entitats de tot l'Estat, vinculades a territoris afectats, associacions ecologistes i ajuntaments han mostrat ja la seva oposició en un document conjunt publicat al web 'Macrorenovables No'. Aquest moviment lluita per la justícia climàtica i fa costat a una transició a les renovables basada en l'autoconsum, l'eficiència energètica, la utilització de les zones ja antropitzades, i les comunitats energètiques, dins d'un model energètic distribuït. Les entitats han advertit que el model a escala macro que està desplegant el Ministeri de Transició en l'actualitat afavoreix promotores, anul·la la ciutadania, promou la despoblació i posa en perill la biodiversitat".

Representants i vocals de les diferents entitats ciutadanes i ecologistes acudiran al Congrés a lliurar aquest document als diputats, i a manifestar la seva oposició a un model que, han alertat, "posa en perill la seva manera de viure i les seves activitats, així com el patrimoni ambiental, agrari i cultural d'aquests territoris". Per a les entitats, el Reial decret 20/2022 no s'ajusta a les normatives europees, vulnera el Conveni d'Aarhus de participació ciutadana i priva, fins i tot, les principals entitats ecologistes de la possibilitat de conèixer els expedients i formular al·legacions.

En aquest sentit, ha recordat que l'aprovació del Reglament europeu 2022/2577, del passat 22 de desembre, precisament estableix la necessitat prèvia d'una zonificació i d'una avaluació mediambiental estratègica. Condicions, ambdues, crucials que s'han obviat en aquest Reial decret 20/2022. Per això, han reiterat el seu advertiment que la desprotecció ambiental, la inseguretat jurídica i el greuge comparatiu estan servits.

A les Balears, entitats que treballen el conflicte de les renovables en sòl rústic a l'Arxipèlag, agreujat últimament per l'impuls de grans parcs a través de les figures de projectes industrials estratègics (Inca, Selva, Mainou a Santa Maria i Son Serra a la carretera de Bunyola, entre d'altres) s'han sumata aquesta iniciativa d'àmbit estatal que també afectarà les Illes, on el sòl disponible és encara més escàs.

stats