Els experts aposten per fer un canvi de model turístic arran de la crisi del coronavirus

La UIB organitza una taula rodona amb els professors Rafel Crespí, José Luis Groizard i Catalina Torres

Turistes a la platja
Catalina Riera
30/04/2020
2 min

PalmaExperts en economia consideren que la crisi sanitària ha de servir per fer un canvi en el model turístic de les Balears. Aquesta és la principal conclusió de la taula redona "L'economia davant la crisi causada per la Covid-19", en la que han participat el professor del departament d'Economia de l'Empresa de la Universitat de les Illes Balears, Rafel Crespí; i els d'Economia Aplicada de la UIB, José Luis Groizard i Catalina Torres.

L'economia de les Balears depèn de "l'apertura de fronteres en els nostres mercats emissors", exposa Groizard. Els destins turístics "tarden a recuperar-se després d'una crisi". Per a molts d'hotels "no sortirà a compte obrir per les despeses que hauran d'assumir". Per això, Gorizard demana al sector del lloguer vocacional que es prepari "per liderar la recuperació del turisme".

"Les Balears són una espècie de laboratori per les pràctiques turístiques", ha comentat Torres i qualifica de "turistizada" a l'economia de les Illes. Aquest fet fa que l'Arxipèlag es trobi "en un paradigma de fragilitat". Torres ha opinat que s'ha de fer un "canvi" i deixar "d'alimentar a aquest monstre" perquè "no podem reconstruir un sistema que ens ha dut a aquesta inestabilitat i al desastre que estam vivim".

Per la seva banda, Crespí, ha recalcat la necessitat de "reajustar el model turístic" i recorda les "queixes" de la societat balear davant la massificació. Les previsions per aquesta temporada d'estiu no són bones "no vindrà tanta gent", diu Crespí. Davant això, Crespí ha convidat a fer una reflexió: "Farem una passa cap a un model de més valor afegit o tornarem al mateix punt de partida? Malauradament, afegeix, "les experiències passades demostren que no hem estat molt bons a l'hora d'aprendre de les crisis", conclou.

Reflexions de la crisi sanitària

Els tres experts també han comentat quin és el seu punt de vista davant la pandèmia. Groizard opina que en la gestió d'aquesta crisi "s'han comès errors" i que la imatge del país "se n'ha vist afectada". A més, considera que el pla de desconfinament "ha de transmetre confiança" perquè "s'haurà de suplir la incapacitat de fer tests massius".

Per altra banda, Torres recalca: "Si no es canvia la manera de fer les polítiques, no serà ni la primera ni la darrera pandèmia que patirem". "Els petits països privilegiats utilitzen la resta del món com a proveïdors de recursos i abocadors de residus i, si no canviam les polítiques que feim, no seran exitoses".

Crespí, per part seva part, destaca que amb aquesta crisi "certes empreses han tingut avantatges perquè han pogut fer comerç electrònic", però es demana "quin serà el nou estadi en tornar a començar".

stats