Arquitectura
Societat 20/06/2024

Un edifici d'habitatges socials de Son Servera, Premi Hábitat dels Arquitectura 2024

El projecte ha estat dissenyat per l'estudi català Peris + Toral Arquitectes

ARA Balears
2 min
L'edifici 'Living in Lime', dissenyat per l'estudi Peris + Toral Arquitectes.

PalmaL'edifici d'habitatges de protecció oficial 'Living in Lime', de Son Servera ha estat guardonat amb el Premi Hábitat als premis Arquitectura 2024. El projecte ha estat dissenyat per l'estudi català Peris + Toral Arquitectes (Marta Peris i José Toral), que el 2021 ja va guanyar el Premi d'Arquitectura Espanyola per 85 habitatges socials de Cornellà.

Així, l'obra ha estat una de les nou propostes guanyadores dels premis, segons ha informat el Col·legi Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE), que ha destacat que el projecte "proposa una solució integradora amb l'entorn a través de la utilització de materials locals".

Els premis s'han lliurat aquest dijous en un acte que ha tingut lloc al Teatre Reina Victoria de Madrid, on, en total, s'ha fet entrega de nou guardons: tres distincions especials i sis premis a valors. Les obres premiades han estat escollides d'entre les 27 finalistes, de les 185 seleccionades en una primera fase en què se'n varen presentar 497. Així mateix, l'arquitecte Josep Llinàs ha rebut la màxima distinció que entrega la professió a l'Estat, la Medalla d'Or de l'Arquitectura, i la Fundació Alejandro de la Sota, ha estat guardonat amb el Premi Arquitecto Lluís Comerón Graupera.

Sales compartides i espais intermedis

Pel que fa al projecte premiat de Son Servera, aquest té sales compartides i espais intermedis (patis, jardins, carrers elevats i llindars), per fomentar les relacions socials, combatre l'aïllament i generar un ambient saludable a través de la vegetació. A més, la captació tèrmica a través de jardins d'hivern i la ventilació creuada en redueixen la demanda energètica, i facilita un edifici que garanteix el confort sense sistemes actius.

D'altra banda, davant la situació de sequera, el sistema de reutilització d'aigües grises i pluvials permeten minimitzar-ne el consum d'aigua. Els murs de càrrega de maó, cuit amb biomassa de la indústria local, i la façana de marès i l'aïllament de suro garanteixen la baixa petjada de carboni, cosa que redueix l'impacte ambiental d'un edifici que s'integra en el context a través de la seva materialitat i forma urbana.

"Una gran fita del projecte consisteix en la riquesa de la transició entre la via pública i la casa, amb itineraris molt rics a través d'espais que generen possibilitats de relació i interacció entre els veïns. Una vegada dins l'habitatge, cobra interès la versatilitat i la permeabilitat entre els habitacles més íntims amb els que es comparteixen, així com entre l'interior i l'exterior", ha destacat el jurat.

stats