Educació actuarà a les escoletes de Calvià per analitzar l'ús que fan del català
L'ARA Balears va detectar que només una de les deu que hi ha al municipi compleix la normativa vigent, que fixa el català com a idioma vehicular
PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats ha informat l'ARA Balears que el Departament d'Inspecció Eductiva intervindrà a les escoletes del municipi de Calvià per analitzar si es compleix el Decret 23/2020, que fixa el català com a llengua vehicular amb els nins. Aquesta actuació arriba arran de l'article publicat per aquest mitjà, en què es denunciava que només una de les deu escoletes del municipi complia la normativa, la de Calvià vila. Per tant, el 90% no acaten el decret vigent.
Pel que fa a la resta de centres, en preguntar-los quin era el seu projecte lingüístic, varen oferir respostes de tota mena. "Parlam amb els nins en castellà, per descomptat", va dir una. De fet, aquesta va ser la més contundent. La resta varen defensar un ús mixt de les dues llengües, determinat per la voluntat dels docents i per la capacitat de comprensió dels infants. Una d'elles, ubicada a la localitat costanera per on Jaume I va entrar a Mallorca, va dir el següent: L'ideal és que els parlem en català, però no s'obliga a fer-ho. Es fiquen dinàmiques i activitats en català, perquè, com que depenem de l'Ajuntament, ens estan un poc damunt".
En funció de la voluntat del docents
La resta de centres varen oferir explicacions semblants, però cap té el català com a única llengua vehicular, com fixa el decret. "Feim la meitat en castellà i l'altra meitat en català, tot depèn de l'educadora, però si el nin no ens entén, se li parla en castellà". De fet, cinc de les escoletes varen presentar la mateixa justificació dels seus usos lingüístics: l'idioma emprat depèn de la voluntat dels educadors o de la capacitat de comprensió dels infants. Cal destacar el cas de l'escoleta de Calvià vila. Ha estat l'única que ha respost que tota la comunicació amb els infants es fa en la llengua pròpia.
Aquestes escoletes, malgrat que estan homologades i autoritzades per la Conselleria d'Educació i Universitats, les gestiona l'Institut Municipal d'Educació i Biblioteques de Calvià (IMEB). La Conselleria, per tant, és qui fixa, a través de l'Institut per a la Primera Infància, les normes que les regulen.