Societat20/07/2020

Educació augmentarà el professorat als grups que superen les ràtios

STEI, UGT i UOB creuen que la proposta que es debatrà a la Mesa Sectorial aquest dimecres és totalment insuficient

Maria Fuster
i Maria Fuster

PalmaEl criteri de la Conselleria d'Educació per augmentar la dotació de professorat amb vista al curs que ve, en què els centres han de respectar les mesures de protecció del contagi covid-19, és el de les ràtios. Si els grups superen la xifra que permet la normativa, es contractarà un professor per possibilitar el desdoblament, segons el document al qual ha tingut accés l'ARA Balears. STEI, UGT i UOB creuen que la proposta que es debatrà a la Mesa Sectorial aquest dimecres és totalment insuficient.

Cargando
No hay anuncios

Al text, la Conselleria assenyala que "es reforçarà amb un mestre cada un dels nivells d’Educació Infantil i Primària que superi la ràtio de 25 alumnes per aula" i "amb un professor cada un dels nivells d’ESO que superin la ràtio de 30 alumnes per grup, i de 35 a Batxillerat".

"Per al càlcul de la dotació addicional que correspongui, es tindrà en compte

Cargando
No hay anuncios

l’assignació feta per ràtios elevades a la quota general, que a Educació Infantil es

continuarà assignant en superar els 22 alumnes". Durant aquesta legislatura i la passada s'ha fet feina per reduir les ràtios a Infantil. Tot i que legalment a Infantil es permeten grups de 25 nins i nines, actualment la majoria de centres hi tenen 20 alumnes.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el document assenyala que a Educació Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat els centres podran incrementar fins a un màxim d'un 20% les tutories que es generin per desdoblament de grups, respecte dels grups inicialment assignats per escolarització, de manera que el professorat que tingui assignada la tutoria d’aquests nous grups tingui dret a cobrar el complement de tutor.

"La clau és si s'augmentaran a tots els grups que superen ràtios o només s'incrementarà el 20% dels grups", assenyala el portaveu de l'STEI, Cosme Orell, qui es mostra escèptic. "Hi haurà un increment segur, però crec que serà mínim", assenyala. Per la seva banda, el portaveu d'Ensenyament d'UGT, Tino Dàvia, també ha manifestat la seva preocupació. "Nosaltres abans del covid-19 ja reclamàvem la reducció de ràtios i d'hores lectives i hi haurà tot el contrari. Si és com sembla no hi podem estar a favor". També el portaveu d'Unió Obrera Balear, Josep Palou, expressa el malestar que genera la proposta de la Conselleria. "Els mestres de reforç que proposa per als grups d'Infantil i Primària que superin els 25 alumnes per aula no solucionen el problema de la distància de seguretat. Per altra banda, tots els grups que superin els 25 alumnes a la matrícula de juliol s'han de desdoblar per llei, perquè el 10% extra només es pot permetre legalment en cas de matrícula extraordinària per a alumnes d'incorporació tardana", assenyala Palou.

Cargando
No hay anuncios

Aquests sindicats esperen que dimecres hi hagi voluntat negociadora per part de la Conselleria per veure si hi ha marge per introduir les seves propostes. UGT també critica amb duresa la convocatòria d'una roda de premsa de la Conselleria d'Educació abans de la Mesa sectorial que tindrà lloc dimars a les 12,30 h., ja que creu que abans haurien de parlar amb els sindicats.

Millores pendents

CCOO aprofita per reclamar un nou acord de millora de les condicions dels docents que permeti posar data a l'aplicació de la pujada salarial del 2% aprovada pel govern estatal i que també permeti la reducció de 18 hores a Secundària i 23 hores a Primària, a la revisió i equiparació salarial dels docents amb la resta de funcionaris del govern. Aquest sindicat també veu necessari que la Conselleria faci explícit un compromís d'inversió pressupostària per resoldre la manca d'infraestructures educatives que permetin resoldre l'endèmic problema de fracàs escolar i abandonament prematur que patim a les Balears.