Educació, sobre la campanya de Vox per la segregació lingüística: "Res a dir"
La formació d'extrema dreta ha col·locat tanques publicitàries a diversos punts de Palma
PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats no s'ha pronunciat en relació amb les pancartes publicitàries que Vox ha penjat per promocionar la segregació lingüística. "Res a dir", han apuntat fonts de la Conselleria en ser preguntada per l'ARA Balears. Cal recordar que el partit d'extrema dreta ha instal·lat diverses tanques publicitàries a Palma, algunes a llocs estratègics, com la que hi ha al costat del col·legi La Salle. Una altra s'ubica als voltants d'un dels punts més transitats de la ciutat, a la zona de Ca'n Blau, prop de la rotonda d'entrada a Palma de la carretera de Manacor.
Als panells s'hi veuen dues imatges d'un infant petit. En una, surt amb la boca tapada i l'eslògan 'Sense Vox'. A l'altra banda, el nin té cara destapada, al costat del lema 'Amb Vox'. Enmig d'ambdues fotografies hi ha un text que diu: "El primer pas cap a la llibertat. Campanya lliure elecció de llengua". La imatge que es mostra dona a entendre que els centres educatius, ara per ara, vulneren la llibertat dels infants i els impedeixen parlar en la llengua que volen.
D'altra banda, la diputada d'extrema dreta Manuela Cañadas és la protagonista d'un vídeo en el qual identifica la "lliure elecció de llengua" amb "el dret d'estudiar en espanyol" dels infants. Aquesta peça audiovisual està elaborada amb recursos de bancs d'imatges i no hi surt cap centre de les Balears.
Crítiques de famílies i sindicats
La campanya de Vox ha generat la resposta d'entitats com FAPA Mallorca o el sindicat SIAU, entre d'altres. En un comunicat, aquest darrer ha criticat que la iniciativa "engegada per unes minories ultres pretén desprestigiar la tasca dels docents i imposar la divisió a l'àmbit de l'ensenyament a través de la segregació lingüística i altres disbarats". "Per si no n'hi havia prou amb l'aprovació del Pla pilot de segregació lingüística, ara s'han començat a penjar cartells que ens recorden temps obscurs de la història que pensàvem que ja s'havien superat", ha manifestat SIAU en un comunicat.
Per la seva banda, FAPA ha qualificat la campanya de "vergonyosa" i ha interpel·lat directament la presidenta del Govern, Marga Prohens, i el conseller d'Educació, Antoni Vera, a les xarxes socials: "Pensen que aquest acte violent [tapar la boca d'un nin] es produeix a les nostres escoles? Callareu o defensareu els nostres docents?".
Cal recordar que el Pla pilot d'elecció de llengua de la Conselleria d'Educació arribarà a les aules el curs vinent i seran les escoles les que decidiran aplicar-lo. L'argument de la Conselleria per tirar-lo endavant és que serà un instrument per assegurar que els estudiants aprenen les dues llengües oficials. Aquest projecte té un pressupost de 20 milions d'euros i s'aplicarà durant el primer trimestre del curs 2024-2025. La finalitat és segregar els alumnes en funció de la llengua d'estudi, una decisió contra la qual ha carregat la comunitat educativa des que el Govern la va posar en marxa i va cedir a les exigències de Vox.
D'altra banda, l'elecció de llengua serà obligatòria en el primer ensenyament i els pares podran triar durant el procés de matriculació –en la majoria dels casos a tres anys. Tan sols els alumnes que s'incorporin de manera tardana podran triar en un curs diferent del dels tres anys i fins a segon de Primària.
L'Assemblea de Docents convoca un acte de suport a l'escola en català
L'Assemblea de Docents organitza un acte obert que ha anomenat L'ensenyament, en català aquest dimarts (19 h) al Centre Flassaders de Palma. S'emmarca dins la campanya 'El català, un ventall d'oportunitats', gràcies a la qual s'han facilitat als centres materials per informar les famílies dels avantatges de l'escolarització en la llengua pròpia. Hi haurà intervencions de representants de l'OCB, FAPA, Adipma, Xarxa Educativa per la Llengua i Col·legi de Docents de les Illes Balears.
Una de les iniciatives més destacades ha estat l'elaboració i distribució de vídeos de testimonis d'alumnes que han passat per l'escola en català, subtitulats en diferents idiomes per fer-los accessibles a tothom; reculls de legislació; argumentaris i materials elaborats per la Xarxa Educativa per la Llengua, entre d'altres. Durant l'acte es projectarà, precisament, una versió sintetitzada dels audiovisuals, i es comptarà amb la participació de dos dels protagonistes.