Grups estables i mascareta a partir de quart de Primària: així serà el curs que ve
Si els centres no tenen prou espai per mantenir les distàncies de prevenció del contagi del covid-19, els ajuntaments els hauran de donar una alternativa
PalmaLa Conselleria d'Educació ha presentat aquest dimarts l'esborrany d'instruccions que organitzen el curs escolar 2020-2021, en el qual s'estableix, segons ha explicat el conseller d'Educació Martí March, que es crearan grups estables que no es relacionaran amb altres grups i es durà mascareta a partir de quart de Primària. D'altra banda, March ha comentat que per mantenir el metre i mig de distància entre l'alumnat, si les aules no tenen la dimensió adient, se cercaran espais dins el centre i, si cal, els ajuntaments oferiran alternatives.
L'espai als centres és clau per poder garantir les distàncies de seguretat. March ha comentat que si hi ha aules que l'any anterior acollien 27 alumnes i es pot mantenir aquesta distància de metre i mig, continuaran amb el mateix nombre d'infants. Fins i tot, el conseller ha comentat que hi ha centres que ja han demanat, per poder disposar d'espais adients, aules prefabricades, una opció que la conselleria no descarta, malgrat que March ha remarcat que suposa una despesa que s'ha de valorar.
El conseller s'ha mostrat contundent en dir que no es reduirà la plantilla del professorat a les Illes. Fins i tot, ha citat un president americà (George H. W. Bush) amb la seva frase "Read my lips –March ho ha dit en castellà–. "No hi haurà retallada de docents, tot el contrari", ha afirmat. El conseller ha assenyalat que s'ha "començat treballant amb la quota actual, però d’acord amb el pla que farà cada centre i en funció de les necessitats el nombre de docents s’anirà incrementant de manera adequada". Així, ha reiterat el que ja havia dit abans al Parlament. Afirma que es preveu ampliar la plantilla de docents, tot i que no ha volgut donar la xifra concreta, perquè hi haurà qui dirà "que són pocs." El sindicat STEI ja ha alertat que espera un retallada d'entre 250 i 350 professors.
Cinc novetats del curs 2020-2021
Amb l'objectiu de començar el curs amb la màxima seguretat, la Conselleria d'Educació, seguint instruccions de la Conselleria de Salut, planteja la creació de grups estables, mascaretes a partir de quart de Primària, torns per evitar concentració d'alumnat, l'obligació de mesurar la temperatura i la possibilitat de semipresencialitat per als més grans. També s'han recordat altres mesures, com la de disposar d'un espai d'aïllament per a casos de covid-19 detectats al mateix centre que ja va avançar l'ARA Balears. Els centres hauran de tenir enllestida la seva proposta adaptada a les directrius, com a molt tard, a principi d'agost.
1- Grups estables
Segons March l'escola s'haurà d'organitzar amb "grups de convivència estables o permanents", que el Ministeri d'Educació ha anomenat grups "bombolla", perquè els que en formen part no mantenen interacció amb altres grups. Els grups tindran horaris de màxima estabilitat i quedaran, sempre que sigui possible, a la mateixa aula, per reduir al màxim la mobilitat. Les entrades i sortides es faran de manera escalonada, per a més seguretat, i es podran concentrar horaris en un mateix dia perquè també es pugui reduir al mínim el grup de professorat que tenen.
2- Mascaretes, a partir de quart
Fins a quart de Primària l'alumnat no ha de dur mascareta. Els centres han de disposar de material de protecció contra el contagi del covid-19 per subministrar-ne als nins si no en duen. El professorat que doni classe a partir de quart d'ESO sí que n'ha de dur. I sempre s'ha d'utilitzar aquesta protecció facial si no es pot garantir el metre i mig de distància recomanat. Als serveis de transport també s'han de dur mascaretes.
3- Torns al pati i al menjador
Una de les directrius de la Conselleria d'Educació és establir torns al pati per garantir que no hi hagi concentració d'alumnat a la mateixa hora en el mateix espai. També es podran organitzar torns al menjador. Si els centres fan una proposta de torns lectius de matí i horabaixa, la decisió haurà de tenir el consens del consell escolar, ja que, segons March, les famílies han de poder opinar en qüestions que els afecten. També s'ha de mirar si és possible organitzar el tema del transport públic, ja que sol funcionar només fins a les 14 h.
4- La temperatura, a casa
Tal com es va avançar en notícies anteriors, les famílies, abans de dur el nin o nina a escola, li hauran de mesurar la temperatura, i si té més de 37,5 graus o símptomes compatibles amb el coronavirus, no podran dur l'infant a classe. March ha afirmat que "les famílies estan obligades" a fer aquesta comprovació i ha apel·lat a la seva responsabilitat. D'altra banda, també ha afirmat que els centres hauran de facilitar tota la informació sobre prevenció del contagi del covid-19.
5- Possibilitat de semipresencialitat
La Conselleria d'Educació preveu que els cursos de Batxillerat i ESO es puguin fer de manera semipresencial, sempre amb el vistiplau d'inspecció educativa. Els centres podrien proposar fórmules, com, per exemple, quatre dies de classe presencial i un a distància o tres i dos. "A Batxillerat els alumnes ja tenen un nivell d'autoaprenentatge alt", ha dit March. La semipresencialitat descarregaria la presència d'alumnat al centre.