La UIB duplica el pressupost del Programa de Foment de la Recerca i la Innovació

S'hi destinaran més de 12 milions d'euros, amb una aportació de quatre milions per part de la Conselleria d'Educació i Universitats

Un investigador al laboratori
ARA Balears
21/10/2024
3 min

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) duplicarà el pressupost destinat al Programa de Foment de la Recerca i la Innovació amb una aportació de quatre milions d’euros del Govern, amb càrrec al fons de l'impost de turisme sostenible. Aquesta aportació farà possible que la UIB destini més de 12 milions d’euros en el període 2024-2026 al finançament d’actuacions destinades a promoure l’activitat investigadora i la innovació. Amb la ampliació pressupostària, "la Universitat reforça el seu compromís amb l'excel·lència investigadora i la transferència de coneixement i avança en el compliment dels objectius de recerca fixats en el Pla estratègic universitari 2023-2027", diu la UIB en un comunicat.

En l'acte de presentació hi han intervingut el rector de la UIB, doctor Jaume Carot; el vicerector de Política Científica i Investigació, Víctor Homar; el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, i el Director General d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors, Sebastià Massanet.

Més recursos humans i en més bones condicions

La incorporació d’un eix d’actuació per a la millora dels recursos humans dedicats a la recerca i la innovació és una de les novetats del renovat Programa de Foment de la Recerca i la Innovació. S’hi destinaran fins a 5,45 milions d’euros durant els tres anys de vigència. En aquest eix, el nou programa Investiga@UIB farà possibles quatre subprogrames diferents per incorporar personal de recerca. En total, es destinaran 2,73 milions d’euros per finançar contractes d’investigadors predoctorals i postdoctorals, però també personal tècnic de suport experimental i personal tècnic de proximitat gestor de projectes.

El nou programa Atrau@UIB, per la seva banda, permetrà finançar diferents actuacions de promoció de la competitivitat en l’atracció i retenció de talent. Es destinaran 2,19 milions d’euros a actualitzar i millorar les condicions salarials dels investigadors amb mesures com el nou complement de competitivitat institucional a la captació i retenció de talent, ajuts a la instal·lació, el cofinançament de convocatòries d’ajuts per a la contractació de personal que no cobreixen les retribucions mínimes, el reconeixement d'increments salarials i el complement d’antiguitat.

A més, es dedicaran 525.000 euros a fomentar l’estada a la UIB d’investigadors convidats de prestigi reconegut, per promoure la realització de projectes de recerca a la UIB en col·laboració amb investigadors doctors que desenvolupin la tasca professional en universitats o centres d’investigació estrangers. Aquesta convocatòria dota d'un tractament especial l’acollida d’acadèmics de Palestina, Ucraïna i de països empobrits o del Sud global, en el marc del compromís social universitari de la UIB.

Infraestructures científiques

Un segon eix del Programa de Foment de la Recerca i la Innovació agrupa les convocatòries dedicades a finançar l’adquisició o l’ús d’equipaments científics. En total s’hi destinaran 1,47 milions d’euros en tres anys. En aquest eix, la novetat principal és la convocatòria destinada a finançar projectes amb una intensitat forta d’ús dels Serveis Cientificotècnics de la UIB, que s’unirà a les convocatòries d’adquisició d’equipament científic i de reparació i reposició de material científic.

Més suport a la recerca i la innovació

En el marc de l’eix dedicat als projectes i ajuts a la recerca i la innovació, el programa preveu, com a novetat destacada, la inclusió d’una partida d’1,6 milions d’euros destinada al finançament d’estructures d'organització de la recerca, la innovació i la transferència, que permetrà dotar de fons els grups consolidats, les unitats d'R+D+I i els instituts de recerca.

A més, en aquest eix es preveuen convocatòries d’ajuts a la participació en projectes d’investigació (1,1 milions d’euros), ajuts a la preparació de projectes europeus, ajuts per a l’assistència a congressos i estades de treball (1,05 milions d’euros), ajuts per a la realització de congressos i ajuts a la publicació i difusió de la recerca i la innovació.

La inclusió d’actuacions específiques de foment de la innovació és també una de les novetats destacades del programa. Així, els espais Valida i Accelera, del programa Innova UIB-PIMES, de creació recent, s’incorporen amb l’objectiu de promoure la col·laboració i la transferència de coneixement entre la Universitat i el teixit empresarial de les Illes Balears.

L’objectiu del 5%

Amb aquest increment, el Programa de Foment de la Recerca i la Innovació representarà un 2,1% del pressupost anual de la UIB. La Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, estableix que "les universitats hauran de dedicar un percentatge del seu pressupost no inferior al cinc per cent a programes propis d’investigació", un objectiu que "encara falta per assolir". "La UIB assumeix el compromís de continuar treballant per incrementar de manera progressiva el finançament públic per a la promoció de la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació fins arribar a aquest 5%", assegura la UIB.

stats