Societat19/11/2021

Educació destinarà 26,5 milions a millorar les infraestructures educatives

La Conselleria oferirà el 2022 un total de 1.408 places d'oposició

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa Conselleria d'Educació destinarà 26,5 milions d'euros l'any que ve a millorar les infraestructures educatives, construir nous centres i gimnasos i fer ampliacions i reformes per eliminar barreres arquitectòniques. En concret, el Pla vigent d'infraestructures (2016-2023) preveu nous centres de Primària a Caimari, Campos, Can Picafort, Inca, Palma i sa Pobla, un centre de Formació Professional a Ciutadella i un nou centre d'educació per a persones adultes a Calvià. A més, s'hi inclouen ampliacions de 14 centres i obres de reforma del quarter de Santiago, el conservatori de Menorca i la construcció de gimnasos escolars. El següent pla d'infraestructures abastarà fins al 2027.

Segons ha informat Europa Press, el conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha remarcat que la seva conselleria gestionarà 1.090,27 milions d'euros el 2022,  gairebé 100 milions més que el 2021. Això suposa un increment del 10%. Cal tenir en compte que l'any passat s'incloïen en aquesta àrea competències que ara estan en una altra Conselleria –Política Lingüística, Universitat i Recerca–, per la qual cosa, tenint en compte la sortida de les partides corresponents, l'increment seria de 104,9 milions. El pressupost inclou fons addicionals de cooperació territorial: 1,3 milions del programa PROA+, 643.170 euros per a FP i 695.271 euros per a llibres de text i material didàctic. A més, s'hi han de sumar 20,8 milions dels fons React UE.

Entre altres punts a destacar, la Conselleria oferirà el 2022 un total de 1.408 places d'oposició, per a la qual cosa es preveu una partida de 2,2 milions d'euros. Amb les places ofertes des del 2017, s'han tret a oposició a les Balears 4.887 places, i es preveu arribar al 2024 amb un total de 7.006. A més, aquest curs es mantenen els 560 professors contractats per la pandèmia i s'incorporaran 140 docents més.

Cargando
No hay anuncios

Adaptar-se a la pandèmia

El conseller ha remarcat que els pressupostos educatius "s'adapten a la situació de pandèmia" i cerquen "donar resposta a les necessitats i demandes socials". "M'agradaria que fos un curs de transició a la normalitat", ha dit March, que, no obstant això, considera que encara estan "lluny d'una normalitat absoluta". Els protocols covid-19 són generalment els mateixos que el curs passat, però "amb matisos", pel fet que "hi ha molta gent vacunada". Amb tot, ha defensat que és "prudent" mantenir les mascaretes.

Pel context pandèmic, es mantenen els dos milions d'euros per comprar els equips de protecció individual i el reforç especial de neteja als centres educatius. En total, són 1,7 milions que s'afegeixen als 6,2 milions del pressupost de neteja ordinari. Entre les altres partides, cal destacar que s'inclouen 22,8 milions d'euros per distribuir 5.000 aules digitals. Es repartiran 7.000 dispositius nous aquest curs, que se sumen als 8.000 del curs passat.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el conseller s'ha referit a la nova Llei d'educació, que actualment està en tramitació parlamentària, per incidir que "no hi ha transformació econòmica" sense la millora del sistema i dels nivells educatius. També ha destacat que, el 2022, es publicaran diferents ordres de desplegament de la LOMLOE, com els nous currículums d'Infantil a Batxillerat.

Estabilització de plantilles

Entre altres punts a destacar, la Conselleria oferirà l'any que ve 1.408 places d'oposició, per a les quals preveu una partida de 2,2 milions d'euros. March ha insistit en l'objectiu de rebaixar de manera important la taxa d'interinitat, per donar estabilitat als professionals i als centres, si estan pendents de la redacció final del decret estatal sobre els interins.

Cargando
No hay anuncios

La Direcció General de Personal Docent gestionarà 682,7 milions d'euros. La major part correspon a les nòmines del personal docent públic (633 milions, 20 milions més que l'any passat). Entre altres actuacions, preveu expandir el servei de prevenció de riscos laborals.

Per la seva banda, la Direcció de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa passa de gestionar 22,5 milions aquest 2021 a diposar de 80,3 milions el 2022, gràcies a l'aportació dels fons europeus. Es destinen 16,8 milions a crear i consolidar 1.749 places públiques de 0-3 anys fins al 2024, amb 28 nous centres i 10 ampliacions.

En aquest apartat, també es preveuen 6,2 milions en ajudes en el camp de l'atenció a la diversitat. En l'atenció a la inclusió, s'ha doblat la partida del programa PROA+ fins a arribar als 6,5 milions, a més d'1,5 milions del programa d'acompanyament escolar. També es crea una nova partida d'1,9 milions per al programa d'acompanyament i orientació. En total, es destinen prop de deu milions d'euros a diversitat i inclusió.

Cargando
No hay anuncios

Formació professional

Finalment, la Direcció General d'FP i Ensenyaments Artístics Superiors incrementa el seu pressupost fins als 19,4 milions d'euros, gràcies als fons de cooperació territorial. Entre els projectes que ha destacat March, hi ha la creació de 14 aules d'emprenedoria noves i la formació en digitalització aplicada als serveis productius per a 654 docents d'FP. A més, es preveu impulsar els certificats oficials d'acreditació de competències, fins a arribar a unes 7.000 persones, amb la inversió de 4,2 milions d'euros.

Increment de la població escolar

En resposta a les preguntes dels grups parlamentaris, March ha considerat que l'Estat hauria de compensar "a través del sistema de finançament", l'increment de l'alumnat a les Balears". "Tenim un creixement d'alumnes que s'escolaritzen que no té cap altra comunitat", ha afirmat, tot recordant que "l'educació és un dret" i, per tant, "l'obligació de la Comunitat Autònoma és atendre'l".