Societat 20/09/2024

Educació dona 36 psicòlegs a la concertada i 39 a la pública (que té més del doble d'alumnes)

El conseller Vera argumenta que molts concertats tenen una sola línia i no se'ls poden donar hores soltes d'atenció

2 min
Una aula d'institut en una imatge d'arxiu.

PalmaLa implantació dels psicòlegs als centres educatius és una demanda històrica a la qual la Conselleria d'Educació ha donat resposta aquest curs. Ara bé, d'una forma poc proporcional. 39 psicòlegs donaran servei als instituts públics de Secundària, als centres d'FP i als centres d'educació Especial de Secundària, mentre que 36 atendran els alumnes de Secundària dels concertats. Però hi ha una gran diferència entre el nombre de matriculats a uns centres i altres. Els instituts públics tenen 32.141 alumnes de Secundària i els concertats 15.479, segons les dades aportades per la Conselleria. I això, sense comptar els estudiants de Batxillerat, que són molts més a la pública que a la concertada, ni dels Centres d'FP. D'aquesta manera, els concertats surten beneficiats de la distribució dels recursos: tenen menys de la meitat d'alumnes, però quasi els mateixos psicòlegs que la pública.

El conseller Vera va justificar aquesta situació durant la roda de premsa per explicar l'inici de curs: "És així per una senzilla raó. Hi ha molts centres concertats d'una sola línia, als quals se'ls dona el mínim, perquè el que no podem fer és donar-los dues hores o dures hores i mitja [de psicòlegs]. El que fem és arrodonir l'alumnat dels centres, únicament a les escoles d'una línia". Així doncs, les escoles concertades amb menys de 100 alumnes de Secundària tindran un dia setmanal d'atenció psicològica, entre 100 i 450, seran dos, i més de 450, comptaran amb els psicòlegs tres dies a la setmana.

Dos milions d'euros

En el cas dels instituts i centres d'FP, el temps que els psicòlegs dedicaran a cadascun dependrà de la mida, de manera que estaran tres jornades a uns centres i dues a uns altres. La incorporació d'aquests professionals costarà dos milions d'euros. Durant la presentació del pla d'atenció mental, Vera va assenyalar que disposar d'aquest perfil era una "demanda" de tots els centres amb els quals s'havia reunit durant el curs. Per altra banda, va explicar que Educació ha començat aquest pla a Secundària perquè "es volia incidir en la població adolescent", ja que es tracta d'una etapa "complicada", però la intenció és que també arribi a Primària.

El degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears (COPIB), Javier Torres, va celebrar la fita i va recordar que el Col·legi feia quatre anys que reivindicava tenir psicòlegs als centres educatius. Malgrat que va lamentar l'increment de problemes mentals infantojuvenils, va demanar que "no és psicopatologitzi" tots els menors i adolescents perquè "no tots tenen problemes de salut mental". Les patologies més habituals entre els menors, va enumerar, són l'ansietat, trastorns de la conducta alimentària, addicions a les tecnologies, falta d'habilitats socials, emocionals o comunicatives i l'assetjament. Torres també va posar el focus en el benestar dels docents, per als quals també va demanar un pla de suport per atendre la seva salut mental.

stats