Recorregut, actuacions i suports: totes les dades sobre la manifestació per l'escola catalana
La presidenta d'Òmnium Cultural fa una crida a la mobilització: "El que passa a l'escola no afecta només mestres i famílies, afecta tota la societat"
BarcelonaEl conjunt de la societat catalana fa costat als seus mestres. És el missatge que Òmnium Cultural i Somescola volen projectar aquest dissabte en la gran manifestació que hi ha convocada per respondre al TSJC i mostrar el suport social a la immersió lingüística i al dret a decidir el model educatiu. La manifestació sortirà a les sis de la tarda del passeig de Sant Joan amb Gran Via i acabarà al passeig de Lluís Companys, on es llegirà un manifest i hi haurà diverses actuacions.
, Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural –que forma part de Somescola–, ha fet una crida a la participació i ha celebrat les crítiques del Consell d'Estat a la llei Wert. "Això dóna força a totes aquestes entitats que ens manifestem per consolidar el model català que funciona, no a les intervencions foranes que volen fer malbé aquest model", ha dit. "Esperem que [la manifestació] sigui molt massiva. Però no preveiem una manifestació grossíssima com les que comencem a estar acostumats en aquest país", ha afegit. "El que volem demostrar és que la societat catalana està al costat dels professionals de l'ensenyament, que passen per moments difícils, que estan fent sacrificis". "Aquests professionals necessiten saber que tenen tota la societat al costat".
Les claus de la marxa
Amb el lema "Per un país de tots, decidim escola catalana", la mobilització es presentarà com una marea verda per mostrar el suport social a la comunitat educativa i al dret a decidir el propi model educatiu.
Sortida: dissabte, 14 de juny, a les 18.00 hores, des del passeig de Sant Joan amb Gran Via, a la plaça de Tetuan. Somescola recomana accedir-hi des de la Gran Via i el passeig de Gràcia.
Final: passeig de Lluís Companys, al parc de la Ciutadella.
Actuacions: al final de la marxa, hi haurà l’actuació del grup Macedònia, del pallasso Tortell Poltrona, de Gospel Gràcia, els Mortimers i Lax’n’Busto. El presentador serà l’actor Quim Masferrer.
Durant el recorregut: aquest dijous hi havia confirmades més de 20 formacions de percussió, 10 companyies de teatre de carrer, 40 gegants, 20 peces de bestiari popular i 50 gegantons d’escola. També hi haurà centenars de capgrossos, un dels símbols d’una mobilització festiva i reivindicativa per l’escola catalana. S’han fet més de 50 tallers de capgrossos organitzats per escoles i AMPA de tot el país.
Les samarretes verdes: fins ara també s’han venut més de vint mil samarretes, amb la col·laboració d’entitats, mitjans de comunicació, grans superfícies, etc. Serviran per finançar les activitats de Somescola i també es podran comprar dissabte.
Suport social i polític: s'han adherit a la mobilització una trentena de personalitats catalanes que fan una crida a sortir al carrer dissabte, com Sílvia Bel, Jaume Cabré, Araceli Segarra, Ada Colau, Àngel Castiñeira, Josep M. Espinàs, Josep Guardiola, Jordi Savall, Sergi López, Mònica Terribas i Jordi Basté. Tots els partits del Parlament de Catalunya excepte el PP i Ciutadans donen suport a la mobilització.
Els organitzadors: Somescola agrupa 43 entitats cíviques, culturals i de tot l'àmbit educatiu per refermar el suport a l’escola catalana i al model de cohesió social. La manifestació també té el suport d'Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes. Totes tres plataformes defensen la mobilització davant l’ofensiva judicial i política contra l’escola catalana i el dret dels infants dels Països Catalans a rebre educació en la llengua pròpia.