Educació haurà de pagar 20.000 euros a una docent per no actuar davant un cas d'assetjament sexual
La sentència del Jutjat Social retreu a la Conselleria que tardàs vuit mesos a actuar, malgrat "haver-hi inidicis sòlids"
PalmaLa Conselleria d'Educació del Pacte ha estat condemnada a indemnitzar amb 20.000 euros una professora de l'IES Madina Mayurqa que va patir assetjament sexual per part d'un company. Així com ha avançat el Diario de Mallorca, el jutjat Social retreu a Educació que tardàs vuit mesos a actuar, malgrat "haver-hi indicis sòlids" d'assetjament. La sentència també diu que una intervenció ràpida "hauria evitat bona part" dels actes que va patir la víctima. Els fets es remunten al curs 2019-2020, quan la víctima i l'assetjador feien feina al centre.
El 16 de març, després d'haver patit l'assetjament a través de missatges, la docent va parlar amb el director per exposar-li, amb proves, el que estava patint. Però aquest no va activar el procediment d'Inspecció fins al cap de dos mesos. En aquell moment, l'alt funcionari únicament va parlar amb l'acusat, però la intervenció es va limitar a renyar-lo pel contingut dels missatges. Davant aquesta situació, la víctima, enfront del silenci d'Educació, va presentar una denúncia a la Policia Nacional. En aquest moment, i a causa de la magnitud que estaven adquirint els fets, Inspecció es va reunir amb ella i va proposar obrir un expedient a l'assetjador.
La 'inacció" de la Conselleria d'Educació
El jutjat posa sobre la taula els vuit mesos compresos entre el moment en què la víctima va comunicar els fets i aquell en què es van adoptar mesures disciplinàries contra l'agressor. La sentència recull que "no és il·lògic pensar que si Inspecció hagués actuat quan va conèixer els fets, amb gran probabilitat s'haurien evitat, si no totes, bona part de les situacions concretes d'assetjament", que es varen prollongar fins al novembre de 2020. En aquell moment, la policia va detenir l'assetjador. Per tot això, l'autoritat judicial determina que la "inacció" d'Educació "va influir directament en el fet que la víctima continuàs patint la fustigació".
El tribunal estima que, malgrat que l'IES Madina Mayurqa tenia un pla de prevenció, no es va fer un estudi dels riscos psicosocials de la víctima, un fet que suposa una infracció greu de la Llei sobre infraccions i sancions a l'ordre social. Davant la circumstància que el Servei de Prevenció de Riscos Laborals no actuàs, Educació es va defensar dient que no va saber dels fets fins al desembre de 2020. Ara bé, la sentència determina que és acceptable que "dues entitats de la mateixa administració es coordinin i comuniquin per oferir una resposta ràpida i adequada".
Cal tenir present que el professor assetjador ja va ser condemnat a deu mesos de presó per la via penal per un delicte de coaccions per "violència psíquica i el malson continu" exercits cap a la víctima. És per això que la sentència accepta la demanda de la professora, en la qual acusava Educació d'incomplir la normativa de riscos laborals.