Societat 27/06/2024

Educació insisteix en la zona única tot i les queixes de les famílies sense plaça devora ca seva

Un grup de pares i mares de 4t d'Infantil s'ha unit per demanar a la Conselleria que ampliï ràtios i creï noves línies per afavorir una escolarització de proximitat

3 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera

PalmaEl conseller d'Educació, Antoni Vera, s'ha referit a les reclamacions d'un grup de famílies de Palma que s'han unit després d'haver-se quedat sense places de 4t d'Infantil (tres anys) en els col·legis més pròxims als seus domicilis, tal com va avançar l'ARA Balears. La Conselleria tractarà de donar una solució a aquestes famílies i veure en quines opcions poden encaixar millor, a partir de l’anàlisi cas per cas i centre per centre. Amb relació al cas de Palma, el conseller ha recordat que el canvi de vuit a tres zones d'escolarització era un compromís electoral, que el curs 2025-2026 culminarà amb la implantació de la zona escolar única, a la qual la Conselleria no renunciarà. El conseller també ha posat l'accent que malgrat aquesta modificació del mapa escolar d'enguany, el percentatge de famílies que a Palma no han obtingut plaça en la primera o segona opció no ha variat gaire amb relació a altres anys i només ha crescut en 30 famílies, malgrat haver-se registrat 177 sol·licituds més que l'any passat.

Ara per ara, segons les dades publicades per la Conselleria, 192 infants de tres anys de Palma han quedat provisionalment sense lloc i alguns dels que sí que l'han obtingut ho han fet molt lluny de casa. Davant això, aquest grup famílies s'han mobilitzat per exigir solucions a la Conselleria d'Educació, a qui varen remetre una carta dimecres.

Solucions urgents

En el text es reclama l'ampliació de les ràtios fins a 25 infants per aula en els centres de més demanda, a més que es creïn noves línies escolars on sigui possible, i que es revisi el mètode de baremació per fer-lo més equitatiu amb vista al curs que ve. Ara bé, la reclamació de més pes afecta una de les mesures estrella d'Educació. Els pares signants volen que la Conselleria reculi en la decisió d'implantar la zona escolar única a Palma, prevista per al curs 2025-2026 i criticada per la comunitat educativa. De fet, les tres zones d'enguany (A, B, C) són només un pas intermedi fins a la uniformització final.

Catalina (nom fictici) és una de les mares afectades pel procés d'escolarització. La seva família viu a la carretera de Valldemossa, que ara forma part de la nova zona B. Aquesta comença de les avingudes i arriba fins a la UIB, Establiments i Son Sardina. Abans, la mateixa àrea es dividia entre les barriades de l'interior de la via de cintura i les de fora, un fet que evitava casos com el de Catalina: "Ens han donat plaça al CEIP Secar de la Real, que el tenim a 40 minuts caminant i que abans no ens corresponia. Era de les darreres opcions i mai no vàrem pensar que ens tocàs", lamenta. "Haurem d'anar-hi en cotxe, perquè és inviable anar a peu amb una nina de tres mesos i una de tres anys", exposa.

La intenció de la família era tenir plaça a un centre que estigués a prop de casa per comoditat i conciliació, donat que esperen un altre infant a finals d'agost. "Quan neixi, durant els primers mesos ho podrem gestionar perquè estarem de baixa, però després serà molt complicat. Tant el pare com la mare feim feina de 8 h a 15 h", exposa. Aquest fet entra en conflicte amb el fet que l'escola ofereix servei de matinera des de les 8 h, i no des de les 7.30 h com fan molts centres", explica. El servei de menjador, afegeix Catalina, acaba a les 15.30 h i després no té activitats extraescolars, un fet que els dificultarà conciliar. "Els dos haurem de demanar reducció de mitja jornada per poder arribar a tot", lamenta. A la reducció de jornada i, per tant, d'ingressos, s'hi sumarà que hauran de pagar els diferents serveis extres de l'escola (matinera i menjador).

stats