Educació mantindrà el Centre de Formació de Directors: "Hi apostam"
La Conselleria tanca la polèmica sobre la seva continuïtat. Els sindicats n'han demanat el tancament, però han topat amb el suport dels directors i les famílies
PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats mantindrà el Centre de Formació, Innovació i Recerca per a la Direcció Escolar (CFIRDE) malgrat les pressions rebudes per part dels sindicats, que en demanen el tancament. Aquest òrgan, creat l'any 2021, ha donat suport des del seu naixement als directors i als equips directius en l'exercici de les seves funcions, a més de facilitar eines als càrrecs novells per assumir, amb garanties, les responsabilitats de gestió pedagògica. En resposta escrita el dia 5 de desembre de 2023 a una pregunta parlamentària del PSIB, el conseller d'Educació, Antoni Vera, va confirmar el seu suport al CFIRDE: "Continuarem apostant-hi per millorar la formació dels nostres equips directius". En la mateixa línia, es va comprometre a mantenir-ne el personal de què disposa actualment. La Conselleria d'Educació ha fixat postura i ha confirmat a l'ARA Balears que es reafirma en el que Vera va assegurar al desembre: el CFIRDE continuarà en marxa.
Fonts del CFIRDE expliquen que, el curs actual, el centre disposa d'un pressupost de 88.000 euros: 52.000 del romanent de l'any passat i 36.000 assignats per la Conselleria per al seu funcionament. El curs passat, el CFIRDE va gastar 120.000 euros entre activitats, conferències i formacions, entre altres aspectes. Per tant, enguany disposa de 32.000 euros menys que els necessaris per operar amb garanties.
Dos mesos de postures contràries
La polèmica sobre la continuïtat del CFIRDE es va encetar el mes de febrer, quan la Junta de Personal Docent No Universitari de Mallorca (sindicats educatius) va demanar-ne el tancament, en criticar que "es va crear sense cap mena de consentiment". Ara bé, tant els mateixos directors com fonts de l'equip de la Conselleria d'Educació del Pacte asseguren que la creació del CFIRDE es va tractar i votar tant a la mesa Sectorial de l'Ensenyament Públic com a la Mesa de Directors. La Junta considera que la formació dels equips directius és competència dels centres de professorat (CEP) i, per tant, no cal "duplicar una despesa innecessària". Segons va indicar el mes passat, el que cal és dotar els CEP del personal i els recursos necessaris per continuar oferint una formació de qualitat, que "no posi cap mena de filtre" a aquelles persones que es volen formar i ofereixi més alternatives formatives.
Arran d'aquest comunicat, tant les associacions de directors i directores d'arreu de les Balears com FAPA Mallorca en representació de les famílies, varen reivindicar la feina feta al CFIRDE. "Costa comprendre com sindicats d'educació s'oposen al que necessiten i demanen les direccions escolars o, com s'ha arribat a sentir, ho puguin considerar una cosa prescindible, una despesa innecessària. Creiem que anam molt malament i que no es fa cap favor a la millora del nostre sistema educatiu si es parteix d'aquest pensament", varen dir els directors en un comunicat.
Per altra banda, van defensar que, tres anys després de la posada en marxa del centre, se'n constata "l'excel·lent funcionament, i que és una enorme fita per a la millora de les direccions escolars". "Un exemple, un camí a seguir per a moltes altres administracions educatives que es plantegen posar en marxa organismes similars", varen afegir.
Les famílies donen suport als directors
L'Associació de Famílies FAPA Mallorca va considerar "molt necessari" un centre específic de formació i recerca "que sigui un espai obert on tota la comunitat educativa participi del debat sobre la funció directiva, i que permeti desenvolupar-ne la formació". Segons va recordar, el reglament del CFIRDE es va aprovar per majoria al Consell Escolar de les Illes Balears el mes d'abril de 2023.
Cada any, va exposar FAPA, més de 60 centres educatius es troben que cap docent vol assumir-ne la direcció, un fet que interpreten "com un símptoma d'un problema que cal solucionar". "Com a famílies, necessitam centres educatius estables i amb projectes educatius que disposin del temps necessari per ser desenvolupats i avaluats. Les competències que la normativa assigna als equips directius, l'elevada diversitat de centres (en dimensió i complexitat), a més de la baixa estabilitat de la plantilla docent, fan inviable la gestió d'aquests centres educatius sense uns equips especialitzats i formats", va remarcar FAPA. El Consell Escolar de les Illes Balears debatrà i votarà pròximament un dictamen de suport al CFIRDE, presentat per la Federació de Directors de les Illes Balears.