Educació no sap si la concertada es lucra amb les extraescolars
La llei especifica que els centres no es poden finançar amb aquest tipus de serveis
PalmaAny rere any les famílies afronten l’inici del curs escolar. Les despeses a les quals han de fer front els pares superen en moltes ocasions els 500 euros sense comptar el cost dels llibres de text o la compra d’altres materials. I d’aquí sorgeix la pregunta: fins a quin punt l’ensenyança en els centres públics i concertats és gratuïta? L’article 88 de la Llei orgànica 2/2006 d’Educació no deixa cap dubte sobre aquesta qüestió i determina que “els centres públics i concertats no poden cobrar ni imposar a les famílies serveis obligatoris associats a l’ensenyament, ni en cap cas poden obligar-les a fer donacions a fundacions o associacions. Les activitats que es realitzen fora de l’horari escolar no poden tenir caràcter lucratiu i s’han d’ajustar a cobrir costos”.
Donacions voluntàries
No obstant això, la realitat no sembla aquesta, sinó una altra ben diferent. El director general de Planificació, Ordenació i Centres del Govern, Antoni Morante, manifesta que “nosaltres cada curs remetem unes instruccions als centres concertats en les quals s’especifica quines quantitats poden demanar a les famílies per activitat escolar. El director diu que les aportacions han de ser voluntàries en tots els casos. “No es pot exigir a cap família una aportació obligatòria per cursar ensenyaments d’Infantil, Educació Primària i Secundària en els centres concertats de les Illes Balears ni en els de la resta de l’Estat”.
Activitats extraescolars
El que sí que fixa l’article 88 de la Llei d’educació és que els centres concertats “poden cobrar per determinats serveis (menjador escolar, activitats extraescolars), però han d’aprovar i justificar aquests preus en el seu consell escolar i remetre aquestes decisions a la Conselleria d’Educació, que hi ha de donar el seu vistiplau i la respectiva autorització.
En aquest sentit, Morante assegura que la llei no marca uns màxims en els preus per a aquests serveis que es troben fora de l’horari escolar. “El que sí que hi ha són tot un seguit de requisits. Aquestes activitats són de caràcter purament voluntari i han d’estar ajustades a cobrir costos. La llei especifica que els centres escolars no es poden lucrar ni finançar amb aquests serveis”.
Mecanismes de control
El director explica que és difícil controlar si hi ha caràcter lucratiu en els pagaments per a activitats i serveis extraescolars. Exposa que “les queixes que rebem per part de les famílies van encaminades al fet que el centre els dona a entendre que estan obligats a fer certs pagaments quan realment no és així”. No obstant això, Morante reconeix que el nombre de queixes que els arriben durant el curs escolar és pràcticament insignificant.
Com garanteix la Conselleria la legalitat de certs pagaments? El Govern assenyala que “si ens arriba qualsevol queixa formal per escrit, enviam una inspecció al col·legi per comprovar que actua correctament. Si es demostra que ha cobrat quantitats indegudament s’obre un expedient al centre i se l’obliga a retornar els doblers a les famílies”.