Educació no aclareix si mantindrà el Centre de Formació de Directors

La Junta de Personal Docent No Universitari demana que es tanqui, tot i que ha format 168 professionals

Imatge d'arxiu de la formació 'Lideratge Pedagògic i gestió d'equips', al CFIRDE.
2 min

PalmaLa Conselleria d’Educació té constància de la petició de la Junta de Personal Docent No Universitari, que ha demanat el tancament del Centre de Formació, Innovació i Recerca per a la Direcció Escolar (CFIRDE). “No hi ha cap posició al respecte. Quan els sindicats ho van demanar, el conseller Vera es va comprometre a analitzar la situació del CFIRDE”, asseguren fonts d’Educació, que no deixen clar, per tant, quines són les intencions de la Conselleria respecte del centre.

Aquest dilluns els sindicats educatius agrupats en la Junta han exigit a la Conselleria d’Educació i Universitats la supressió del Centre de Formació, Innovació i Recerca per a la Direcció Escolar (CFIRDE), un organisme que, segons critiquen, es va crear "sense cap tipus de coneixement previ per part dels sindicats" i "sense el suport" de la comunitat educativa.

En un comunicat, la Junta ha considerat que la formació dels equips directius és competència dels centres del professorat i, per tant, no cal "duplicar una despesa innecessària". Segons han indicat, el que cal és dotar els CEP del personal i els recursos necessaris per continuar oferint una formació de qualitat, que "no posi cap tipus de filtre" a aquelles persones que es volen formar i ofereixi més alternatives formatives.

Ben valorat pels usuaris

Malgrat aquesta posició, cal tenir present que el Centre de Formació, Innovació i Recerca per a la Direcció Escolar (CFIRDE) ofereix diferents formacions enfocades a la funció directiva, com és el cas de la de Lideratge Emocional. A aquestes formacions hi han accedit 168 directors, 84 caps d'estudis, 40 secretaris, 4 inspectors i 223 centres (dos terços del total dels que hi ha), asseguren des del centre. Aquesta darrera xifra de centres indica que hi ha assistit algun representant d'aquest, ja sigui el director, el cap d'estudis o el secretari. Per altra banda, des del CFIRDE asseguren que a totes les formacions hi ha més demanda que places disponibles, un fet que fa que s'hagin d'impartir a cada illa. El CFIRDE, afegeixen les mateixes fonts, garanteix la formació de tots els mestres i professors que vulguin presentar projecte de direcció, així com a aquells professionals que, malgrat que no tinguin al cap ser directius de manera immediata, vulguin disposar de la formació necessària per ser-ho en un futur.

El CFIRDE és un òrgan ben valorat per part dels directors i membres dels equips directius. De fet, són diversos els que, en diferents converses amb l'ARA Balears, han posat en valor la feina que es fa al centre a l'hora d'oferir eines a les persones que ocupen els càrrecs directius per primera vegada i també per complementar els coneixements dels més veterans. És el cas de la directora del l'IES Maria Àngels Cardona, Maria Josep Rebassa, que, en un reportatge sobre la feina dels centres en matèria d'innovació i transformació educativa, va fixar la seva posició: "Si volen que els directors exercim el lideratge pedagògic, el CFIRDE ha de continuar en marxa".

stats