Societat 06/06/2024

Educació pagarà un complement de perillositat als docents de presons i centres de menors

El curs que ve també s'incorporaran 35 psicòlegs per donar servei a 70 instituts de Secundària

3 min
La presó de Palma

PalmaLa Conselleria d'Educació introduirà el curs que ve complements salarials de perillositat, de feina penosa i de toxicitat, dirigit al personal dels centres de menors i de les escoles d'adults penitenciàries. Aquesta és una de les mesures que s'incorpora al Decret de simplificació administrativa aprovat pel Govern. La introducció d'aquests imports, dels quals encara no s'ha concretat la quantia, "és una reivindicació històrica del col·lectiu i creim que era necessària", ha dit el conseller d'Educació, Antoni Vera.

El Decret també preveu la creació d'un complement per places de difícil cobertura i un altre de molt difícil cobertura, davant el problema per cobrir determinades places que afecta Menorca, Eivissa i Formentera. Vera ha detallat que les de molt difícil cobertura són d'especialitats concretes en les quals "no hi ha gent, que surten a concurs i a interinatge i no es cobreixen", per la qual cosa seran de molt difícil cobertura i tindran un complement. La Conselleria estudia quantes i quines són, però Vera ha avançat que solen ser sobretot de Secundària i FP, i alguna de Primària.

"Paral·lelament, la norma ens permet crear places de difícil cobertura que serien més generalitzades", ha precisat. La Conselleria presentarà una proposta concreta sobre aquestes places i els seus complements en la pròxima mesa d'insularitat que es durà a terme el 17 de juny a Formentera, amb l'objectiu de consensuar-lo amb els sindicats "i que comencin a ser una realitat gradual a partir del pròxim curs", ha dit Vera.

El curs que ve també serà el de la incorporació dels psicòlegs als centres educatius de Secundària. Seran 35 i atendran 70 instituts. Vera ha detallat que la distribució horària dependrà de les condicions de cada centre. "No és el mateix un centre de nou línies que un de quatre", ha explicat. Per altra banda, ha matisat que en cap cas aquesta nova figura envairà les competències dels orientadors acadèmics.

Per altra banda, la Conselleria incorporarà més 600 nous docents als centres públics amb tres objectius concrets: "Millorar l'atenció a la diversitat, els resultats acadèmics i possibilitar el retorn dels docents desplaçats", ha exposat Vera. En relació amb aquest darrer fet, educació ja ha provocat les llistes provisionals dels docents que l'any que ve estaran en comissió de serveis, és a dir, que podran optar a una plaça prop de la seva residència temporalment, malgrat tenir-la a una altra illa.

Impuls a l'acollida dels alumnes nouvinguts

D'aquests 600 nous professionals, 200 seran per compensar la reducció de la jornada lectiva dels docents de Secundària fixada a l'Acord Marc, i que suposa passar de 18,5 hores a 18 de docència efectiva. Part dels nous efectius, 20 en concret, es destinaran a donar suport als centres i a impulsar el Programa d'Acollida Lingüística i Cultural (PALIC). A través d'aquest projecte, les escoles acullen i fan una immersió als alumnes nouvinguts. També s'incorporaran 80 perfils de suport educatiu tant a Primària com a Secundària. Així mateix, hi haurà 150 nous professors d'FP a causa de l'increment de les titulacions previst per al curs que ve i 50 nous orientadors a les escoles d'Infantil i Primària.

Una altra de les novetats que també s'introduirà el curs vinent és l'ampliació del transport escolar gratuït fins a Batxillerat. Educació encara no ha concretat quants alumnes beneficiarà, però s'hi destinaran 1,2 milions d'euros. Educació també suprimirà la Xarxa Complementària d'escoletes 0-3 a mesura que finalitzin els convenis de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i els centres privats que presten el servei. En lloc seu concertarà aquells que així ho vulguin, i complementaran l'oferta d'escoletes públiques. Vera ha explicat que la Conselleria també preveu construir més places de 0 a 3 en centres públics, com recollirà el Pla d'Infraestructures Educatives que es donarà a conèixer d'aquí a un mes. Mentrestant s'agilitzarà el procés per incorporar places concertades.

El Govern ha modificat la Llei de pressupostos per incorporar noves despeses dels mòduls dels centres concertats que assumirà la Conselleria. A partir del curs 2023-2024, es pagarà el Programa d'Acompanyament Escolar (PAE) i el curs 2024-2025, el Programa per a l'Orientació, l'Avanç i l'Enriquiment Educatius PROA+. També s'abonaran, entre altres temes, les despeses de les Unitats Educatives Específiques en Centre Ordinari (UEECO), que atenen alumnes amb necessitats especials.

stats