Societat 24/07/2024

Educació presentarà un Pla d'Infraestructures a deu anys vista abans del 10 d'agost

El projecte es consensuarà amb la comunitat educativa, les forces sindicals i partits polítics, per assegurar-ne la continuïtat

2 min
Les obres de la nova escola de Campos.

PalmaLa Conselleria d'Educació presentarà abans de dia 10 d'agost el nou Pla d'Infraestructures, en què es plantejaran intervencions a deu anys vista i consensuades amb la comunitat educativa, forces sindicals i polítiques. Des de l'inici de la legislatura, ha explicat el conseller Vera, ha visitat més de 350 centres per conèixer les demandes de les comunitats educatives i dels ajuntaments, per treballar en les concrecions. Una vegada presentat el Pla, ha dit Vera, es consensuarà amb la comunitat educativa i amb les forces sindicals, a través de la Mesa d'infraestructures. El document també es durà a debat amb els partits polítics. "Tothom l'ha de sentir com a propi, perquè si hi ha alternança política, l'han de poder assumir"; ha dit Vera.

El conseller ha detallat algunes de les actuacions urgents que s'hi plantejaran. És el cas de la nova escola de Selva, perquè ara els estudiants estan desplaçats a dependències municipals a causa que es va haver d'apuntalar l'escola Vella. Una altra actuació urgent serà de la nova escola de Llubí. "Els alumnes dinen dins l'aula perquè no tenen menjador, i és un centre que no pot créixer més".

Un centre amb uralita

El nou Pla també posarà el focus en les "tensions d'escolarització d'Inca". En aquest sentit, es plantejarà un nou institut a Lloseta, per destensar els centres de la capital del Raiguer. També fa falta un nou IES a Sant Llorenç i un a Algaida "per descongestionar el de Llucmajor" Precisament, Vera ha fet menció de la situació "precària" en la qual es troben l'IES Llucmajor i el CIFP Pere de Son Gall. Aquest darrer té zones amb uralita, i l'IES "necessita unes noves instal·lacions, o s'ha de reformar", ha dit Vera.

Pel que fa a Eivissa, el conseller ha assegurat que hi ha moltes demandes a atendre, i ha esmentat el cas de l'IES Xarxc, en què la Conselleria va haver de clausurar un edifici annex per risc d'esbucament. A Menorca, una actuació urgent és el nou Conservatori. "Ara estan al claustre del Carme i no són instal·lacions adequades", ha explicat.

Palma, zona 0

Vera també ha qualificat de "deixadesa" la manca d'intervencions de l'anterior Govern en les infraestructures de Palma. "Estan molt malament, i ens hem de reunir amb batle per posar fil a l'agulla". Ha posat l'exemple de l'IES Son Ferriol, que pateix una gran saturació d'alumnes. Per resoldre aquesta situació, es proposarà la construcció de l'IES Sant Marçal, a Llucmajor, que assumirà part d'aquests estudiants que ara baixen a Son Ferriol perquè no tenen cap centre més a prop. En el cas de l'IES Nou Llevant, ha de sortir del CIFP Borja Moll, per disposar de més espai.

Durant el darrer any, ha assenyalat el conseller, no s'ha deixat de fer feina. "L'IES Sineu s'ha d'ampliar i nosaltres ja feim feina en els projectes d'ampliació, perquè tothom veu que és una actuació necessària" ha dit. També ha fet esment de la nova situació de sa Pobla. Allà, l'escola disposa de barracons ubicats enmig d'un parc públic. "Ara ens entregaran el projecte executiu i al Pla situarem la seva intervenció com a urgent", ha explicat Vera. Una altra intervenció prioritària serà la de la nova escola de Felanitx. "El CEIP Joan Capó té més de 700 alumnes i cal un nou centre descongestionar i tenir més espai", ha exposat Vera.

stats