Educació contravé la LOMLOE i mantén el concert de les escoles de l'Opus
La Conselleria s'empara en la necessitat d'evitar "un perjudici" als pares i les famílies
PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats ha prorrogat un any el concert del col·legi Aixa-Llaüt, vinculat a l'Opus Dei. La decisió, explica Educació, s'empara a l'article 44 del Reial decret 2377/1985, que permet que l'Administració pugui prorrogar el concert pel temps esmentat. Segons ha detallat en un comunicat, aquesta possibilitat es recull en l'informe de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma que, malgrat confirmar la denegació del concert, també contempla la possibilitat de que l'Administració acordi la pròrroga només durant un any. Ara bé, el document també rebutja la proposta del centre, que pretenia incorporar la coeducació de forma progressiva. Per tant, si d'aquí un any la LOMLOE continua vigent i Aixa-Llaüt mantén el seu model, perdrà el concert
Educació detalla que s'ha considerat concedir aquesta pròrroga de manera "excepcional," atès que el curs escolar 2023-2024 ja s'ha iniciat i amb l'objectiu d'evitar "un perjudici greu a les famílies dels alumnes escolaritzats" en el centre Aixa-Llaüt i també al professorat. En aquest sentit, cal recordar que Educació va demanar un informe a l'Advocacia de la Comunitat per resoldre el recurs d'alçada presentat pel centre davant la denegació del concert. En la mateixa linia, ni la LOMLOE ni la Llei d'Educació, permeten subvencionar els centres que separin per sexes.
Contradiccions en el si del Govern de Prohens
El passat 8 de setembre, el Govern no va esclarir si finalment mantindria el concert a Aixa-Llaüt, i es va generar una discrepància entre la conselleria d'Educació i el portaveu del Govern, Antoni Costa. Aquest darrer va assegurar en roda de premsa que el centre no havia quedat fora del concert. "S'està negociant, perquè l'expedient no està tancat" i va llençar un missatge de "tranquil·litat als pares, els al·lots i els docents del centre". Costa també va avisar de què s'estudiaven "actuacions diferents" (com ha quedat demostrat) i que "no s'aniria contra la LOMLOE" si s'adoptessin.
La Conselleria d'Educació i Universitats, per part seva, en aquell moment, va corregir a Costa i va assegurar que el centre estava "en un procés de resolució del recurs d'alçada que Aixa- Llaüt havia presentat contra la revocació del Govern del Pacte" i que la seva concertació quedava pendent d'aquesta resolució. En cas que finalment es concerti, va dir Educació, "se li haurà de pagar la subvenció amb caràcter retroactiu".
Per complir amb la legislació vigent
El mes d'abril passat, la Conselleria d'Educació del Pacte de Progrés va anunciar que no renovaria el concert al centre, vinculat a l'Opus Dei, si no deixava de segregar per sexes tots els nivells acadèmics en el curs 2023-2024. Davant aquesta resolució provisional, Aixa-Llaüt va proposar, amb vista al curs vinent, únicament introduir l'educació mixta a primer de Primària. A partir d'aquí, a cada curs s'aniria incrementant un nou nivell acadèmic fins a completar-los tots. La Conselleria, però, va ratificar que ni la LOMLOE ni la Llei educativa de les Illes Balears permeten l'educació segregada. De fet, el Tribunal Constitucional va validar el principi de coeducació a les aules.
Més endavant, i quan faltava poc per les eleccions del 28M, la comunitat educativa del centre de l'Opus es va concentrar davant del Consolat de Mar per demanar que el Govern d'Armengol revoqués la retirada del concert. En la mateixa línia, molts dels assistents parlaven entre ells i s'encoratjaven a un canvi de Govern que fos més favorable als seus interessos. L'acord de govern entre el PP i Vox, de fet, diu que "es garantiran els recursos necessaris de tots els centres finançats amb fons públics, públics o privats, per garantir a les famílies una oferta educativa variada pel que fa a projectes educatius. Els centres concertats no patiran cap discriminació respecte dels públics".