Societat 12/09/2024

Educació renuncia a crear 2.000 places d'FP

El conseller, Antoni Vera, assegura que en queden 2.000 pendents d'una altra convocatòria i que l'estat de part de les infraestructures no permet fer-hi més places públiques

3 min
Uns alumnes de FP fent pràctiques/ FERRAN FORNE

PalmaLa Conselleria ha renunciat a doblers del Ministeri d'Educació per crear 2.000 noves places d'FP. Així ho va denunciar la ministra, Pilar Alegría, en la roda de premsa posterior al darrer Consell de Ministres. "La Rioja i les Balears han rebutjat els recursos i la possibilitat de continuar incrementant les places d'FP perquè els joves de les seves comunitats autònomes tinguin més oportunitats", va dir. El conseller Antoni Vera, però, ha defensat en declaracions a IB3 la decisió presa: "A nosaltres ja ens havien donat 8.000 places en una convocatòria anterior. Ara, en tenim 6.000, i en queden 2.000 per crear, dotades amb fons estructurals europeus”.

Vera aposta per continuar creant places sostingudes amb fons públics, però acusa a Madrid de posar dificultats. "No permeten que concertem més d'un 20% de les places que creem. Vàrem demanar al Ministeri ampliar el topall de places concertades fins al 40-50%, perquè a les Balears tenim unes infraestructures públiques molt minses, però se'ns va negar". "Durant aquests anys, no s'ha fet inversió i tenim centres integrats d'FP i instituts que no tenen infraestructura per crear places públiques. Necessitem la concertació", ha assenyalat. La nova tongada de places del Ministeri "vàrem trobar que ens limitava", ha defensat el conseller. "Les hem de crear (les places) en un temps determinat. A més a més, després ho hem de justificar i només se'ns permet que siguin públiques. I no tenim capacitat. Ja n'hem de crear més de 2.000 i, si ens n'afegeixen de noves, és moltíssim i haurem de tornar els doblers", ha afegit. Educació, però, deixa la porta oberta a acollir-se a futures convocatòries i distribucions de recursos, sempre que les places pendents ja s'hagin creat.

Les ofertes laborals que demanen FP es disparen

La Formació Professional (FP) ja és la titulació més sol·licitada en les ofertes d'ocupació a les Balears, i és requisit en més del 35% de les oportunitats laborals, segons un informe d'Adecco i Infoempleo. Després de dos anys de descensos en la proporció d'ofertes d'ocupació amb aquest perfil, en el darrer any s'ha incrementat en 9,38 punts percentuals. Ara la demanen el 36,36% de les vacants, en detriment de la formació universitària, que baixa del 21,43% al 20,57%. Les Balears també concentra ara l'1,17% de totes les vacants del país per a titulats d'FP i avança tres posicions en el rànquing autonòmic. És la dotzena amb més llocs de feina d'aquest perfil.

El Grau Mitjà és el que ha tingut millor evolució a les Illes. És requisit en el 17,78% de les ofertes laborals, 8,90 punts percentuals més que fa un any. D'altra banda, el Grau Superior d'FP també ha crescut, encara que en menor intensitat (+0,48 punts), i el demanen el 18,58% de les vacants.

La directora de Servei d'Adecco, Julia Carpio, assegura que "l'FP és una opció que connecta d'una manera àgil i eficient a les institucions educatives amb el teixit empresarial, de manera real". Per part seva, la CEO d'Infoempleo, Teresa Tomás, ha subratllat la necessitat urgent d'alinear la formació amb les necessitats actuals del mercat.

Els més sol·licitats

A escala nacional, la branca de Serveis experimenta la pujada més important de l'any i continua líder en el rànquing amb 2,64 punts percentuals més. En segon lloc, se situa Informàtica, que es manté en valors similars als de l'any anterior, encara que puja una posició, amb el 6,29% de les vacants d'FP. A la tercera plaça hi ha Metal·lúrgia, Mineralúrgia i Siderúrgia (6,18%), que guanya 1,79 punts.

Per categories professionals, les ofertes dirigides a Tècnics amb FP continuen essent les més nombroses (49,54%), i han crescut en més de quatre punts durant l'últim any. Els llocs de treball més sol·licitats són els d'administratius (6,05% de les ofertes). Al segon lloc s'alcen els tècnics de manteniment, després d'experimentar un increment interanual de 2,40 punts i agrupar el 3,84% de les ofertes d'FP. Finalment, en tercer lloc, queden els comercials (2,99%), que perden una posició i més de dues dècimes.

stats