Educació valorarà implantar un complement per als docents que es desplacin entre illes

Amb aquesta mesura es pretén combatre les dificultats amb què es troben, vinculades a la manca d'habitatge assequible i a les dificultats per a la conciliació familiar

Una aula
3 min

PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats estudiarà la possibilitat d'implantar un complement salarial per als docents desplaçats entre illes. Així ho ha confirmat el director general de Planificació Educativa, Ismael Alonso, durant una entrevista a l'informatiu matí d'IB3 Ràdio.

L'estructura del complement seria semblant al que es va definir per als sanitaris que ocupin places de difícil cobertura i que s'implantarà a partir del 2024. En aquest cas, els metges, per exemple, podran cobrar 6.600 euros anuals més. Ara bé, segons diferents barems, les quantitats podran arribar als 20.000 euros. Precisament, en un reportatge publicat a l'ARA Balears sobre les dificultats dels docents per trobar habitatge, l'augment del complement de residència va ser una de les recomanacions més compartides tant pels docents consultats com pels sindicats.

Fonts de CCOO consideren que mesures com el complement o la de l'alberg a Formentera de "cap manera dona resposta al greu problema d'habitatge que pateixen les Pitiüses". El sindicat diu que "la solució al problema de l'habitatge no és fàcil", però passa per la implicació de diferents conselleries, mesures per ampliar la llei d'habitatge i un reconeixement econòmic de la doble i, fins i tot, triple insularitat. El sindicat considera la proposta del Govern "totalment insuficient, però alhora encertada", ja que l'entenen com "una solució de contingència, una solució parcial" per donar resposta a aquells que fan substitucions d'un parell de setmanes o a qui li costa trobar un lloguer, habitació en pis compartit... a un preu assumible.

Tino Davia, d'UGT, explica que varen demanar al conseller d'Educació, Antoni Vera, que els docents destinats a Menorca, Eivissa i Formentera, "i que ja estan ocupant places de difícil cobertura, rebin el mateix complement retributiu que els sanitaris". En conseqüència, "hem demanat una mesa sectorial específica per parlar d'insularitat, pel fet que no ens conformam amb la solució de l'alberg de Formentera, que tan sols proporciona lliteres per dormir, però no aborda la qüestió completament", afegeix.

Per part seva, Lluís Segura, de l'STEI, qualifica l'anunci de "bona notícia, a priori". Ara bé, assegura que el sindicat es mostrarà vigilant. "També s'haurà de mirar quines actuacions es fan per respondre al problema que els alumnes d'Eivissa i Formentera no tinguin professors", assegura. I afegeix: "Si en lloc de 6.600, com als metges, ens en donen 2.000, què voldrà dir? Que ens valoren menys?, es demana. Ignasi Palmer, de la UOB, reclama que el complement d'insularitat s'augmenti, "de manera que realment compensi el cost de la vida a cada illa". El problema afecta totes les Illes Balears, "però és especialment palès a places de difícil cobertura, molt especialment a Eivissa, i encara més a Formentera, on l'emergència residencial fa que massa docents simplement no puguin trobar o pagar un allotjament digne", assenyala.

Cap lloguer per davall de 1.900 euros

Alternativa Docent té una visió semblant a les anteriors. "Fa anys que reclamam una equiparació dels complements de residència i valoram positivament que es pugui encetar una negociació per cercar solucions que suposin una millora i equiparació retributiva amb altres comunitats autònomes i els altres funcionaris de les Illes Balears", assenyala Miquel Àngel Santos. Per la seva banda, Víctor Villatoro, d’ANPE, demana que es faci una proposta “per facilitar trobar habitatge als docents desplaçats, així com per combatre la doble i triple insularitat”. En la mateixa línia, considera necessari que, com es farà amb els sanitaris, "s’estableixin places de difícil cobertura allà on sigui necessari”.

Cal recordar que Educació ja va anunciar, com a mesura provisional, l'habilitació de l'alberg de Formentera per allotjar-hi docents desplaçats a l'illa. L'anunci, però, va rebre crítiques per part dels sindicats i dels docents. Una de les principals va ser arran de les característiques de la instal·lació, dotada de lliteres en habitacions compartides. Ara bé, les dificultats (pràcticament impossibilitat) de trobar un lloguer a l'illa fan d'aquesta alternativa una opció de darrer recurs vàlida. De fet, com va constatar l'ARA Balears recentment, a Idealista només hi ha 10 habitatges per llogar a Formentera, i el més barat costa 1.900 euros mensuals.

stats