Martí March admet que hi ha un creixement "insostenible" de població escolar

Les Balears tindran 3.113 alumnes més que l'any passat

Sortida d'un centre escolar de les Illes Balears
09/09/2021
3 min

PalmaEl segon curs escolar en pandèmia comença aquest divendres a les Balears amb 173.482 alumnes, 3.113 més que el curs passat. Aquesta xifra segueix la tendència habitual de creixement (excepte l'any passat que, a causa de la pandèmia només hi va haver 118 alumnes més) d'entorn de 2.000 alumnes cada any. S’ha de tenir en compte que Balears és l’única comunitat de l’Estat que té un creixement constant de l’alumnat: en 10 anys ha sumat 26.000 estudiants. "És un creixement de la població escolar insostenible", ha defensat el conseller d'Educació Martí March. I ha recordat que implica fer "molts esforços" d'inversió tant en personal com en infraestructures.

Per ara, Educació té en plantilla 450 docents, als quals se n'han d'afegir una vuitantena del programa PROA+ del Ministeri. El curs 2020-2021 es varen contractar 567 docents a l’inici del curs. Segons March, aquesta plantilla hauria de permetre que els professors especialistes i els professors d'atenció a la diversitat no hagin de fer de tutors i es puguin dedicar a les seves tasques específiques.

L'inici de curs

La Conselleria d'Educació vol que aquest sigui un curs "de transició cap a la normalitat", segons ha afirmat el cap del departament aquest dimecres en roda de premsa. Al mateix temps, ha remarcat que "el covid-19 encara és aquí i s'han d'aplicar les mesures de manera estricta", sobretot davant la variant delta "i les possibles noves variants que puguin sortir". Així mateix, el conseller ha demanat que hi hagi "coherència" entre els protocols que s'apliquen a l'escola i fora d'aquesta.

Bona part de les mesures que es varen aprovar el curs anterior per protegir les escoles del covid-19 continuen vigents aquest curs: mascareta obligatòria, entrades i sortides escalonades i grups estables de convivència. Això sí, hi ha un canvi important: la vacunació i l’estabilització de la pandèmia permetran una tornada a les aules amb presencialitat completa en totes les etapes i amb les ràtios habituals. En aquest sentit, March ha remarcat que les Illes estan "per sota de les ràtios legals" i que el nombre d'alumnat per professorat es redueix des del 2015.

Respecte d'una possible relaxació de les mesures, el conseller ha dit que es podran rebaixar algunes restriccions en funció de la situació epidemiològica. Ara bé, ha assenyalat que el primer trimestre "és fonamental per veure si hi ha situacions que posen en perill la continuïtat del curs escolar". També s'ha referit al debat de treure o no la mascareta als exteriors dels centres escolars, i ha dit que, "en aquest sentit, som molt estrictes", però ha deixat la porta oberta a poder treure-la abans de final de curs.

Cal destacar que el nou curs comença, a diferència de l'any passat, amb un percentatge de vacunació amb pauta completa important: entorn del 90% entre els docents i, en el cas de l’alumnat, més del 71% de 15 a 19 anys i del 54% de 12 a 16 anys. De fet, les Illes Balears són la comunitat amb més població de 12 a 19 anys immunitzada –un 62,4%–, per sobre de la mitjana espanyola, que és del 45,4%, segons el darrer informe del Ministeri de Sanitat, publicat aquest dimarts.

Digitalització i nous centres

La Conselleria destinarà 19 milions d'euros dels fons de cooperació a adquirir 5.000 aules digitals i es distribuiran 7.000 dispositius aquest curs, que s'afegeixen als 8.000 que es varen adquirir el curs anterior. Aquests fons també es destinaran a reforçar l'Ibsteam, que és el centre encarregat de l’assessorament del programa i la formació en competències digitals. Així, s’ha licitat un nou local de 800 metres quadrats per aquesta entitat i s’ha incrementat el nombre de persones fins a un total 16 assessors.

Quant les infraestructures, el curs començarà amb dos nous centres: el CEIP d’Alcúdia i el CEIP i escoleta de Sant Ferran a Formentera. A més, s'estrenaran les ampliacions dels CEIP Ses Cases Noves (Marratxí), CEIP Ses Comes (Manacor), CEIP Guillem Ballester i Cerdó (MUro), CEIP Punta de n’Amer (Sant Llorenç), IES Porto Cristo (Manacor), CEIP Sa Torre (Manacor), l’IES Cap de Llevant (Maó) i CEIP Sant Carles (Santa Eulària). Al llarg del curs es té previst que s'acabin les obres del CEIP Escola Nova (Porreres), CEIP Simó Ballester i Museu d’Educació i IES Isidor Macabich (Eivissa).

stats