Els efectes adversos de les vacunes pels quals no t’has de preocupar
Mal al braç de la punxada, fatiga, mal de cap o febre són alguns dels símptomes més corrents
Raúl Martínez, estudiant de sisè de medicina a la Universitat de Barcelona, va rebre la primera dosi de la vacuna de Moderna el dia abans de començar les pràctiques en un Centre d'Atenció Primària. "Al principi no em feia mal ni res, però a mesura que van anar passant les hores em va començar a fer una mica de mal al braç", recorda Martínez. L'endemà va anar a treballar igualment, però l'altre ja no va poder perquè es trobava una mica malament: dècimes de febre, mal de cap, malestar general i calfreds. "Però no va ser res, em vaig prendre un paracetamol i ja em vaig trobar bé", diu.
Així, lluny de suposar cap perill, aquests efectes adversos entren dins de la normalitat i estan totalment previstos en les fitxes tècniques de les vacunes. "Tot en ordre", assegura la cap de medicina preventiva de l'Hospital de Bellvitge, Cristina Masuet. "La gent ha de saber –continua– que la vacuna és efectiva i la seguretat és molt alta: no estem veient casos greus". De fet, Masuet explica que el principal efecte advers dels vacunats al seu centre hospitalari és senzillament dolor al braç de la punxada: el 90,2% en tenen. "L'ARN missatger i la tecnologia que s'utilitza són completament nous en el camp de les vacunes, però ja s'havien vist en els assajos clínics que causaven dolors locals absolutament tolerables", afegeix la cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Magda Campins.
Tal com marquen les dades dels qüestionaris que han respost els vacunats a l'Hospital de Bellvitge i ja adverteixen les fitxes tècniques de les vacunes, la fatiga, amb un 64%, és el segon símptoma més comú. Encara són més baixos els percentatges dels immunitzats que, com Martínez, han patit dolor muscular i mal de cap (un 30%) o febre (12,4%). A més, segons Masuet, la majoria d'efectes adversos desapareixen al cap de 48 hores i també cedeixen amb l'ajuda, per exemple, d'un paracetamol. Encara que es recomana prendre antihistamínics o acetaminofens després de la vacunació, es desaconsella fer-ho abans perquè es desconeix si pot afectar negativament l'efectivitat de la dosi.
També hi ha casos en què la reacció del cos contra la vacuna causa adenopaties en zones com l'axil·la, les cervicals o el coll. Per aquest motiu, Masuet assegura que menys d'un 3% dels immunitzats s'han arribat a urgències perquè un metge els hi revisés per precaució o perquè no s'imaginaven que la vacuna en pogués ser la causa. És el cas de la Laia, que tres dies després de vacunar-se, el dolor dels primers dies al braç se li va estendre cap al pit. "Vaig pensar que m'havia fet una contractura perquè havia carregat moltes bosses, però em vaig fer una autoexploració i vaig veure que tenia un bony de dos centímetres sota l'aixella que era mòbil i que em feia molt mal", recorda la Laia. "Vaig anar a fer-me una ecografia –continua– i la metgessa em va preguntar si m'havia vacunat. Resulta que ja era la tercera pacient que hi anava per això, però jo no hi vaig caure".
Masuet explica que també hi ha qui se sorprèn del mal al braç perquè l'agulla de Pfizer i Moderna, a diferència d'altres vacunes a les quals estem acostumats, és més fina i més curta i gairebé no es nota, però el dolor apareix al cap d'una estona. "La del tètanus, per exemple, et fa mal al moment", compara Masuet.
D'altra banda, Campins explica que, dins dels percentatges esmentats anteriorment, la segona dosi sol causar més efectes secundaris que la primera i que ja hi ha estudis que apunten que els que han tingut el coronavirus, almenys de forma simptomàtica, solen tenir reaccions més fortes a la vacuna. "Més enllà de la immunitat natural que tenen els que han passat el covid, aquest és un dels motius pels quals Salut ha decidit retardar la vacunació dels més joves de 55 anys que ja tenen anticossos fins sis mesos després d'haver-se infectat", apunta Campins.
Amb tot, el farmacòleg i membre del comitè tècnic de farmacovigilància de l'Hospital Clínic Joaquín Sáez recorda que totes les vacunes que s'administren tenen uns riscos i uns beneficis. "En aquest cas, i sempre, la balança es decanta de forma molt clara pels beneficis", diu Sáez. També remarca que el tipus d'efectes adversos i el percentatge de casos són molt similars als dels assaigs clínics. "En aquest sentit sí que podem dir que «Tot anirà bé»", bromeja Sáez.