Angoixa, incertesa... Com afecta el confinament la teva salut mental
El Col·legi de Psicologia i el Govern balear obren un telèfon d'atenció gratuït per a tota la ciutadania
PalmaAngoixa, incertesa, sensació de vulnerabilitat o de manca de control són algunes de les reaccions més comunes que està experimentant la societat balear davant el confinament. Així ho explica el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), Javier Torres. Tot i que les circumstàncies derivades de l'estat d'alarma "afectaran tothom", Torres indica que aquesta situació posa especialment en perill "la població que ja tenia alguna mena de problema psicològic, com ara un trastorn de personalitat o una depressió".
Per tal de fer front a aquesta realitat, la Direcció General d'Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears, en col·laboració amb el COPIB, han habilitat un servei telefònic gratuït per atendre tota la ciutadania davant la situació d'estat d'alarma. A través del 900 112 003, qualsevol persona podrà ser atesa per un psicòleg les 24 hores del dia de dilluns a divendres. El col·legi ha posat a disposició del projecte una borsa de 80 professionals especialitzats en psicologia clínica i intervencions de crisis, emergències i dols. El servei està pensat perquè totes les cridades quedin resoltes en temps real i per això s'han establert tres nivells de prioritat, baixa, mitjana i alta, segons les quals es derivaran a un departament o un altre.
Ara bé, "el problema no acaba amb l'estat d'alarma", adverteix el degà del COPIB, "després caldrà fer molta feina". La crisi sanitària del coronavirus portarà "molts problemes dels àmbits laboral i econòmic, de relacions de parella, de conflicte entre pares i fills i de dols no resolts per a totes les persones que han mort", assenyala.
Aquesta darrera qüestió "està afectant moltes famílies" i per això s'ha activat un programa de suport al tanatori de Palma, anuncia Torres. A partir d'aquesta setmana, hi haurà sempre un professional psicològic de les 9 h fins a les 19 h per atendre totes les famílies que ho necessitin. Ara, especifica el psicòleg, amb "els canvis en la legislació no es permet vetllar els difunts i a l'enterrament només hi pot haver un nombre limitat de persones", però hi ha molta gent que encara no ho sap.
En qualsevol cas, el psicòleg aconsella "treballar des del principi" qualsevol problema. "No ens hem de lamentar per tot allò que no podem fer ara, sinó ser positius i veure les coses podem fer en les condicions en què estam", afegeix. Cal recordar que "tots aquests pensaments són normals davant una situació anormal", però és important gestionar-los per "evitar que ens paralitzin".
Els sanitaris, juntament amb els pacients infectats per la Covid-19 i els seus familiars, representen la part de la població més afectada per les conseqüències de la pandèmia i també tenen un suport especialitzat. La xarxa d'hospitals públics de Balears ha obert un telèfon d'atenció perquè tant els treballadors com els ingressats i els seus acompanyants puguin demanar ajuda.
La psicòloga clínica Luisa Mestre, encarregada de coordinar aquest servei a l'hospital Son Espases, assenyala que la reacció més habitual dels professionals "és de por, sobretot de contagiar els seus familiars". D'ençà que es va posar en marxa el servei, es reben prop de cinc sol·licituds d'atenció al dia de sanitaris, la majoria dels quals pertanyen a Emergències. "Per a ells és molt dur perquè han de mantenir les distàncies també a casa per evitar contagis", indica la psicòloga.
També adverteix que estar enganxats a la informació és un factor de risc perquè la sobresaturació pot fer augmentar l'ansietat. La gent que pateix aquesta patologia, explica Mestre, en pot confondre els símptomes i això podria donar lloc a un efecte rebot, atès que l'ansietat provoca dificultat respiratòria, un signe que també mostra el coronavirus.
Pel que fa als familiars, Mestre afirma que "l'impacte és doble". Hi ha casos de persones que tenen més d'un membre ingressat i això fa que pensin que "quedaran sense família". Aquests, diu la psicòloga, són "diagnòstics de trastorns adaptatius; és a dir, hi ha una situació imprevista que et sobrepassa i et genera símptomes de pessimisme, però quan comença a haver-hi millores, "tornen a la normalitat".
Dificultats afegides
Però amb el confinament atendre els pacients ha esdevingut tot un repte. Coloma Rosselló, que treballa com a psicòloga sanitària, afirma que les seves consultes han davallat un 50% i totes les fa per videoconferència. Si bé els més joves es mostren còmodes amb el nou mètode, els adults prefereixen més intimitat i hi mostren més resistència.
En aquest sentit, els psicòlegs i psiquiatres asseguren que és molt important mantenir les relacions interpersonals, sobretot en els casos de la gent que està sola. L'aïllament pot crear problemes adaptatius, segons Nicolau. Tot i això, es mostra positiva. "Quan acceptem que aquesta situació és la que hi ha, la interioritzarem", apunta. Tot depèn de l'actitud que tinguem, diu. "Pots instaurar-te a la zona de la por o a la de l'aprenentatge".
L'Institut Balear de la Dona (IBDona) habilitarà dissabte una línia de WhatsApp per atendre les víctimes de violència masclista durant el confinament, com va avançar el diari ARA Balears. El Consell de Govern ha anunciat aquest divendres que el número per accedir al servei és el 639 837 476 i que estarà en funcionament les 24 hores del dia. Amb aquesta mesura, pretenen respondre a la necessitat d'oferir una alternativa a les dones víctimes de violència que, a causa de la quarantena, es veuen obligades a conviure de manera continuada amb els seus agressors. Aquesta circumstància els pot comportar més dificultats per posar-se en contacte amb el servei 24 hores de l'IBDona, segons informa el Govern en un comunicat.