Societat 10/09/2024

620 euros per un llit en una habitació compartida: la crisi d'habitatge a Eivissa toca sostre

Al pis hi viuen actualment quatre persones més i el propietari ingressaria més de 1.800 euros només per una de les estances

3 min
Eivissa torna A l’urbanisme
 Dels anys 80

PalmaL'accés a l'habitatge a Eivissa viu una crisi a l'alça i expulsa els residents de l'illa. El darrer exemple d'això és l'anunci publicat al grup de WhatsApp 'Living In Ibiza' on s'ofereix un llit en una habitació compartida amb dues persones més per 620 euros al mes. A més, al pis hi ha una altra habitació on viuen dues persones més (encara que en l'anunci no informen del preu d'aquesta habitació doble).

L'immoble, situat al centre d'Eivissa, disposa de dos banys, cuina i una terrassa "gran". A més, l'anunciant destaca que des de l'habitatge poden gaudir de "vistes" del castell de Dalt Vila i del port de la ciutat. D'aquesta manera, el preu d'aquesta habitació triple s'elevaria fins als 1.860 euros i, si el preu per llogater dels de l'altra habitació és el mateix, el propietari ingressaria 3.100 euros per mes per un pis del qual no indica, ni tan sols, els metres quadrats dels quals disposa. En l'anunci indica, també, que l'oferta estarà disponible només fins a finals d'octubre.

Així, amb tot, la persona que accepti aquesta oferta estarà pagant 620 euros cada mes per poder gaudir d'un llit en un tercer pis compartit amb quatre persones més. En el cas de l'habitació doble, els llogaters són dos homes i la triple (que ara s'està anunciant) està ocupada per dues dones.

La següent oferta publicada en el grup 'Living In Ibiza', compartida a X per la periodista Lucía Bohórquez, és similar i un reflex, també, dels efectes de l'especulació immobiliària a la pitiüsa major. En aquest cas, el propietari del pis situat al port de Sant Antoni de Portmany ofereix una habitació doble per 1200 euros al mes. En l'anunci no indica si el pis és compartit amb altres llogaters i només detalla les característiques del pis (sala d'estar, cuina, menjador, un bany, balcó gros i vistes a la mar) i el preu.

Si bé el preu del lloguer ha arribat a xifres insostenibles a Eivissa, la situació per comprar un habitatge a l'illa viu una situació similar o fins i tot, pitjor. De fet, durant els primers mesos del 2024, el 80% dels 2.624 habitatges que es venien a la pitiüsa major tenia un preu que superava el mig milió d'euros, xifra inassolible per a la gran majoria dels residents.

Això ha provocat amb el pas dels anys que prop de la meitat de la població de la ciutat d'Eivissa (el 47%) visqui de lloguer. És més del doble de la xifra estatal, que no arriba al 20%. A més, a aquesta estadística s'ha de sumar que són molts els que es veuen obligats a compartir pis per poder independitzar-se si no disposen de cap propietat al seu nom. Pel que fa a aquesta situació, la geògrafa i investigadora de la UIB Sònia Vives, que treballa en el camp de l'accés a l'habitatge, va explicar a l'ARA Balears que el fet que aproximadament la meitat de la població de la capital eivissenca no tingui un habitatge en propietat és "un símptoma clar del model de societat que es produeix a partir d'un increment brutal dels preus del metre quadrat". "És cert que llogar també surt molt car, però la ciutadania, amb unes condicions laborals que no són estables en molts casos, no es pot aventurar a firmar hipoteques, i el que fa és malviure de lloguer, i per això el percentatge és tan elevat". En opinió de Vives, "a les Balears, especialment a les Pitiüses, comprar és impossible per a la classe treballadora". "I viure de lloguer, una tortura", va sentenciar.

De fet, Vives sense tenir coneixement d'aquest darrer cas publicat al grup de WhatsApp 'Living In Ibiza' ja va explicar a la perfecció la realitat. "Si pots guanyar 3.000 euros mensuals, no estàs disposat a deixar de tenir aquests ingressos", lamentava la geògrafa, que veu com l'especulació expulsa molts residents de ca seva.

stats